Elégedetlenek a Sepsiszentgyörgyi kerülőút nyomvonalán kisajátított földterületek tulajdonosai mivel az állam szimbolikusnak mondható árat, négyzetméterenként alig 2 lej kárpótlást fizet a kisajátított területeikért. Közben kiderült, hogy a szotyori, kilyéni, sepsiszentgyörgyi földtulajdonosok saját magukat csapták be amikor a korábbi földeladások során nem a valós összeget írták be a szerződésbe hanem a törvény által megszabott minimumot, hogy kevesebb adót fizessenek.

Ennek hátulütője, hogy a kerülőút nyomvonalát felértékelő a közjegyzőktől kérte ki az adott területen lebonyolított adásvételeket, hogy azokból számolja ki a piaci értéket. „A Balkán szele elérte Székelyföldet is, következményei vannak, ha nem vallja be mindenki tisztességesen mennyiért adott-vett egy ingatlant” – szögezte le Antal Árpád. A polgármester szerint az a gond, hogy ha korábban eladtak egy területet tízezer euróért, a közjegyzőnél csak kétezer eurót írtak be tehát hivatalosan ez lett az érintett földek piaci értéke.

„Ilyen körülmények között már nem mindenkinek lehet a bírósághoz fordulni, hiszen nem mondhatják azt a bírónak, hogy adót csaltak, amikor vásárolták a területet”, mutatott rá a polgármester. Hozzátette: “azok viszont, akik közjegyző előtt kötött adásvételi szerződéssel tudják igazolni, hogy a felértékelő által megállapított piaci árnál drágábban vásárolták a területüket, jó esélyük van, hogy a bíróság magasabb kárpótlási összeget ítéljen meg számukra”.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Tervek szerint halad a sepsiszentgyörgyi terelőút építésének folyamata

Mint arról beszámoltunk az Országos Útügyi Igazgatóság (CNAIR) 2019-ben véglegesítette a 11,5 kilométer hosszú sepsiszentgyörgyi terelőút nyomvonalát és idén kezdődött el a nyomvonalon levő 248 telek, összesen 522.256 négyzetméternyi terület kisajátítása. A háromszéki megyeszékhely terelőútjának megépítését európai uniós alapokból finanszírozza a Brassói Utak és Hidak Területi Igazgatósága.

Tervek szerint 2023 végére kell elkészüljön Sepsiszentgyörgy terelőútja, amely a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba. A terelőút érinti a 103 B jelzésű megyei úttal való kereszteződést, így biztosítva az eljutást Uzon felé, illetve tovább haladva a 13E jelzésű országúttal való kereszteződésig, így biztosítva Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található Ipari Park irányába való eljutást is.