Egy hét alatt 24-en haltak meg koronavírus fertőzés következtében a sepsiszentgyörgyi kórházban. A járvány kitörése óta az elmúlt napokban történt a legtöbb koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás Háromszéken. Rosu Mátyás orvosigazgató szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 62 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, közülük hetet kritikus állapotban az intenzív terápiás osztályon.

Az orvosigazgató felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban növekedett a fiatal páciensek száma a fertőző osztályon, de az intenzív terápiás osztályon is van nagyon súlyos állapotban egy 36 és egy 39 éves fertőzött. Rosu Mátyás szerint ennek oka, hogy az idősek közül sokan átestek a fertőzésen, vagy megkapták a védőoltást, a fiatalok többet járnak- kelnek, jobban ki vannak téve a sokkal fertőzőbb brit mutánsnak.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat az elmúlt egy hét alatt 29-en hagyták el gyógyultan ám ugyancsak ebben az időszakban 24-en veszítették el az életüket a fertőzés következtében. Mindannyiuknak voltak társbetegségeik, sokan már súlyos állapotban kerültek be a kórházba, két-három napig küzdöttek eredménytelenül az életükért.

Döbbent látogatók a kórházban

Megdöbbenek a koronavírus fertőzött betegek hozzátartozói, amikor látogatás során megtapasztalják milyen a védőöltözet és mennyire gyorsan romlik a fertőzöttek állapota, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház hétfőtől tette lehetővé a súlyos állapotban lévő koronavírus fertőzöttek látogatását.

Eddig hét fertőzött hozzátartozója kereste fel a kórház fertőző és intenzív terápiás osztályát. Mindannyiukat megdöbbentette, hogy mennyire meleg és milyen nehéz mozogni a védőruhában, illetve az egyik látogatót az, hogy szeme láttára, 15 perc alatt látványosan romlott hozzátartozója állapota, aki beszélni is alig tudott, számolt be András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója emlékeztetett, hogy az elmúlt egy év alatt számos alkalommal elmondták, milyen megpróbáltatást jelent az egészségügyi személyzetnek védőöltözetben dolgozni, amit most megtapasztalhatnak a látogatók is. A súlyos állapotban lévő fertőzöttek hozzátartozóit az egészségügyi posztlíceum tanulói kísérik és segítenek a védőöltözet felvételében és levételében. Az önkéntesek segítségére azért volt szükség, hogy ne kelljen ápolókat, asszisztenseket elvonni a betegellátásból.

A látogatás előzetes egyeztetés alapján történik, a kórház honlapjáról a www.spitfog.ro oldalról tölthető le a formanyomtatvány, a kitöltött kérést szkennelve vagy lefotózva kell visszaküldeni. Ezután elektronikus postán jelzik a látogatás pontos időpontját. Minden esetben a beteg kezelőorvosa dönti el, hogy engedélyezi vagy sem a látogatást.

Miniszteri rendelet szabályozza, hogy egy beteget egy alkalommal egy személy látogathat meg, a családtag legtöbb 15 percig tartózkodhat a beteg ágyánál. A sepsiszentgyörgyi kórházban erre csak munkanapokon egy órán át, 13.30 és 14.30 órák között van lehetőség, az intenzív terápiás, a fertőző osztályokon, valamint a sebészeten kezelt fertőzöttekhez mehetnek be a hozzátartozók.

Két adományt kapott ezen a héten a sepsiszentgyörgyi kórház

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány hat új intenzív terápiás osztályon szükséges ágyat adományozott míg Puskás Bálint-Zoltán, máltai lovag, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnöke egy 20 ezer euró értékű EEG Holter készüléket.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

András-Nagy Róbert kórházigazgató felidézte, hogy a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány tavaly közel 130.000 lej értékben támogatták a kórház udvarán berendezett moduláris sürgősség létrehozását, valamint védőfelszerelések, fertőtlenítők megvásárlását. A most adományozott hat intenzív terápiás ágyat a nem koronavírus-fertőzött, súlyos állapotban levő betegeknek tartják fenn, hiszen a nem-Covid intenzív terápia osztály befogadóképessége a járvány miatti átszervezések nyomán csökkent.

A kórházigazgató a Puskás Bálint által adományozott EEG Holter készülékről elmondta: ilyen típusú, az epilepszia korai kimutatásához használt elektrofiziológiai mérőeszköz jelenleg csak Bukarestben és Temesváron található. A készülék lehetővé teszi a csecsemőknél az alvás alatti EEG megfigyelést, de a kórházi környezetben nehézségekkel küzdő gyermekek, illetve az autista gyerekek vizsgálatát is megkönnyíti, hiszen mozgatható, otthoni használatra is alkalmas. A kórházigazgató hangsúlyozta: az adományok megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a munkájukat.