„Metropolisz” övezetet alakít Sepsiszentgyörgy és a környező nyolc község, hogy az új EU-s pályázati ciklusban közösen fejlesszék a kistérséget. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester érdeklődésünkre elmondta: egyrészt a megyeszékhelyi közszállítást szeretnék kiterjeszteni a környező településekre, illetve a bicikliút hálózatot szeretnék kiépíteni amint a parlament elfogadja az RMDSZ által benyújtott bicikliutakról szóló törvénytervezetet.

Antal Árpád polgármester elmondta: nemrégiben egyeztettek a Központi Fejlesztési Ügynökség szakértőivel és arra jutottak, hogy jogilag Közösségfejlesztési Egyesületet (ADI) kell létrehozzon Sepsiszentgyörgy és nyolc környező település vagyis Árkos, Sepsiköröspatak, Bodok, Gidófalva, Illyefalva, Uzon, Kökös és Réty, illetve jogilag „metropolisz” övezetként kell a térséget meghatározni bár jobban méretei miatt illene rá az „együttélési övezet” elnevezés.

Kiterjesztik a közszállítást és a bicikliutakat

A „metropolisz” övezet létrehozását azért szorgalmazzák mert a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklus pályázati lehetőségei között szerepel, hogy a megyeszékhelyek és municípiumok a környékükön lévő településekkel összefogva hívhatnak le pénzt a kistérség összehangolt fejlesztésére. Sepsiszentgyörgy és a környező települések elsősorban a mobilitást elősegítő beruházásokra hívnak le uniós pénzeket, így a Sepsiszentgyörgy és vonzáskörzetében megfelelő közszállítást alakítanak ki és bicikliút hálózatot hoznak létre, ezek által jobban összekapcsolják a településeket.

Antal Árpád

Számítások szerint a háromszéki megyeszékhely vonzáskörzetében lévő nyolc településről naponta több mint 2000 ember jár be dolgozni és több mint 1000 gyermek jár be iskolába Sepsiszentgyörgyre. Az elmúlt években több mint ezren költöztek ki sepsiszentgyörgyiek a környező falvakba, emellett sok sepsiszentgyörgyi jár dolgozni a környező településekre. Mindezeket figyelembe véve szükséges szorosabbra fűzni a város és a környező falvak kapcsolatát és kialakítani a megfelelő infrastruktúrát és közszállítást.

Bár nagy az igény a kistérségi közszállításra a jelenlegi törvénykezés nem teszi lehetővé, hogy a sepsiszentgyörgyi közszállítást kiterjesszék a környező falvakra is mert egyik önkormányzat nem szolgáltathat más közigazgatási területen. Erre jelent megoldás a „metropolisz” övezet létrehozása által megnyíló pályázati lehetőség. Sepsiszentgyörgynek már van egy megnyert mobilitási pályázata, amelynek keretében korszerűsítik a városi közszállítást, mutatott rá Antal Árpád aki szerint a következőkben ezt a városi mobilitási tervet bővítik ki a környező településekre és ebben az uniós finanszírozási ciklusban pályáznak a kivitelezésre.

Bővítik és korszerűsítik a sepsiszentgyörgyi út és járdahálózatot

A Sepsi Value Centre bevásárlóközpont megnyitásával megsűrűsödött az autós és gyalogos forgalom a sepsiszentgyörgyi Oltmező utcában, ahol egyelőre gondot jelent, hogy az úttest mellett nincs összefüggő járdaszakasz amely a bevásárlóközpont fele vezet. Antal Árpád polgármester érdeklődésünkre elmondta: a város mobilitási terve tartalmazza az Oltmező utca felújítását, a járdák kiépítését és a közvilágítás hálózat felújítását.

Mivel érezhetően megnőtt a gyalogos forgalom az utcában, a városháza tavasszal átmenetileg lekövezi az útszélét, hogy a gyalogosok tudjanak rajta közlekedni, illetve a Kökényes utca és a bevásárlóközpont közti szakaszt már összekötötték piskótaköves járdával. Az Oltmező utcán végigvezető összefüggő járdaszakasz és az új közvilágítási rendszer kiépítése – amely az Árkos patakáig tart majd – várhatóan jövő évben kezdődik. A sepsiszentgyörgyi mobilitási terv keretében emellett felújítják és bővítik a Stadion-, Gyár-, Grigore Bălan-, Nicolai Iorga és a Păius David utcákat és azok járdáit is.