„Együttélési övezetet” alakít Sepsiszentgyörgy és a környező nyolc község, hogy a jövő évben kezdődő, új EU-s pályázati ciklusban közösen fejlesszék a kistérséget, jelentette be szerdán Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklus pályázati lehetőségei között szerepel, hogy a megyeszékhelyek és municípiumok a környékükön lévő településekkel összefogva hívhatnak le pénzt a kistérség összehangolt fejlesztésére.

Kiterjesztik a közszállítást a környező falvakra és bicikliutakat építenek

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgy nyolc környező település – Árkos, Sepsiköröspatak, Bodok, Gidófalva, Illyefalva, Uzon, Kökös és Réty – összefogásával amint megjelenik a pályázati lehetőség, jogilag is bejegyzi az általuk „együttélési övezetnek” nevezett együttműködést. Elsősorban a mobilitást elősegítő beruházásokra hívnak le uniós pénzeket, így a Sepsiszentgyörgy és vonzáskörzetében megfelelő közszállítást alakítanak ki és bicikliút hálózatot hoznak létre, ezek által jobban összekapcsolják a településeket.

A háromszéki megyeszékhely vonzáskörzetében lévő nyolc település polgármesterei összeszámolták, hogy naponta több mint 2000 ember jár be dolgozni és több mint 1000 gyermek jár be iskolába Sepsiszentgyörgyre. Az elmúlt években több mint ezren költöztek ki sepsiszentgyörgyiek a környező falvakba. Emellett sok sepsiszentgyörgyi jár dolgozni a környező településekre, sorolta Antal Árpád, aki szerint mindezeket figyelembe véve szükséges szorosabbra fűzni a város és a környező falvak kapcsolatát és kialakítani a megfelelő infrastruktúrát és közszállítást.

Sepsiszentgyörgy és környező települések polgármesterei
Sepsiszentgyörgy és környező települések polgármesterei közös projektekben gondolkodnak | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád magyarázata szerint a jelenlegi törvénykezés ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a sepsiszentgyörgyi közszállítást kiterjesszék a környező falvakra is mert egyik önkormányzat nem szolgáltathat más közigazgatási területen. A következőkben megnyíló pályázati lehetőség viszont lehetővé teszi a térségi összefogást. Sepsiszentgyörgynek már van egy megnyert mobilitási pályázata, amelynek keretében korszerűsítik a városi közszállítást. A majdani pályázati kiírás függvényében döntik el, hogy ezt a városi mobilitási tervet bővítik ki a környező településekre vagy külön mobilitási tervet készítenek a falvak és azokat összekapcsolják.

Minél kevesebb fonákja és több színe legyen az együttélésnek

Antal Árpád leszögezte: a város nem akkor rátelepedni a falvakra hanem együtt akar élni a falvakkal, ennek viszont van színe és fonákja is. Pozitívum az, hogy a környező településeken élők igénybe veszik a Sepsiszentgyörgy által nyújtott szolgáltatásokat például a kultúra és oktatás területén, az viszont jelenleg problémát okoz a városnak, hogy reggel 8 órakor több ezer ember igyekszik autóval az iskola, óvoda vagy munkahelyek irányába. Ezt lehetne orvosolni megfelelő közszállítási hálózat kialakításával. „Olyan rendszert szeretnénk építeni, hogy minél kevesebb fonákja és minél több színe legyen ennek az együttélésnek”, összegzett Antal Árpád.

A város környéki falvak polgármesterei emellett több területen is látják az együttműködés lehetőségét. Fodor István bodoki polgármester például a földgáz hálózat bővítését szeretné összefogással elérni, mivel jelenleg a 2000 lakos alatti településekre nem vezetik be a gázt. Kisgyörgy Sándor köröspataki polgármester a Köröspatak és Árkos közti 30 hektáros bányató és körülötte lévő 220 hektárnyi terület jogi helyzetét szeretné tisztázni és egy „Székely Balatont” létrehozni. Fodor Imre illyefalvi polgármester az összehangolt fejlesztés fontosságát hangsúlyozva rámutatott: nincs annak értelme, hogy minden település külön víz és csatornarendszert és ülepítő állomást működtessen hanem egy közös hálózatba kell ezeket kapcsolni, másrészt nemcsak az éppen aktuális pályázati kiírásokhoz kell igazodni, hanem közös fejlesztési stratégiával alakítani a térséget.