Prefektusi mandátuma utolsó napján Iulian Todor a közigazgatási bíróságon támadta meg a Sepsiszentgyörgy központjába, a romos Bodok hotel helyébe tervezett Multifunkcionális Kulturális Központ megvalósítása érdekében megkötött társulási szerződést. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester „csúnya búcsúlevélként” jellemezte a volt háromszéki prefektus cselekedetét, amely egyébként nem is tekinthető törvényesnek.

Antal Árpád elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzatok és a Sapientia Alapítvány az év elején kötött társulási szerződést, hogy a romos Bodok szálló helyén megépítsék az ország egyik legkorszerűbb kulturális és ifjúsági központját. A társulási szerződés értelmében a két önkormányzat a Sepsiszentgyörgy központjában tulajdonukban lévő ingatlanokkal társul, míg a Sapientia Alapítvány a kulturális központ kivitelezését finanszírozza.

Bodok szálló
Lebontanák a város központban éktelenkedő Bodok szállót | Fotó: Kovács Zsolt

A polgármester szerint Iulian Todor prefektus korábban hivatalosan felszólította a két önkormányzatot, hogy vonják vissza a társulásról szóló határozatot. Törvény szerint ilyen esetben az önkormányzatoknak 30 nap áll rendelkezésükre, hogy vagy eleget tegyenek a prefektúra felszólításának vagy pedig megválaszolják, hogy miért nem értenek egyet a kormányhivatal kifogásaival. Ez esetben ha meggyőzőek az érvek akkor a prefektúra nem akadékoskodik tovább, ellenkező esetben a közigazgatási bíróságon támadja meg az önkormányzatok határozatát.

A volt Kovászna megyei prefektus nem várta meg, hogy leteljen a törvényes 30 napos határidő – nyilván mert időközben leváltották tisztségéből – hanem utolsó hivatali napján elindította a peres eljárást. Antal Árpád szerint ezzel a prefektus egyrészt törvényt szegett másrészt a társulási szerződés kapcsán egyetlen helytálló kifogást sem tudott megfogalmazni.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád szerint a volt prefektus azt kifogásolta, hogy miért került bele a társulási szerződés elfogadásáról szóló önkormányzati határozatokba a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, hogyha a Sapientia Alapítvánnyal társulnak, a másik kifogása az volt, hogy a városközponti kulturális központ megépítése miatt le akarják bontani a Kónya Ádám Művelődési Házat. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a Sapientia Egyetemet azért írták bele a társulási határozatba mert a Sapientia Alapítvány támogatja az egyetemet, hogy a hallgatóknak megfelelő infrastruktúrájuk legyen. Ami a Kónya Ádám Művelődési Ház lebontását illeti az teljesen alaptalan hiszen nem fogják azt lebontani és ilyenről szó sincs az önkormányzati határozatokban, mutatott rá Antal Árpád.

Egy épeszű kifogása se volt a prefektúrának és Iulian Todor volt kormánybiztosnak járt le a kinevezése ezért meg se várta, hogy az önkormányzatok válaszoljanak és rámutassanak, hogy kifogásai tele vannak tárgyi hibákkal, mondta Antal Árpád.