„Románia kormányát és a lakosságot szolgáltam nem pedig a különböző kormányfőket”, nyilatkozta szerdai leváltását követően Sebastian Cucu. A Kovászna megyei prefektust öt év után menesztette az Orban kormány, amely szerdai határozatával összesen 20 megye prefektusát váltotta le, néhány megyében már az új kormánybiztosokat is kinevezték, Háromszéken egyelőre nem tudni ki váltja Sebastian Cucut.

Sebastian Cucu
Sebastian Cucu leváltott háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

A menesztett háromszéki prefektus úgy értékelte, ő becsülettel elvégezte a tisztségéből eredő feladatait, és leszögezte: „Románia kormányát szolgálta, nem pedig a Ponta, Cioloș, Dăncilă vagy Orban kormányokat”. Elmondta, hogy kormánybiztosi tisztsége megszűnésével visszatér a korábbi beosztásába, vagyis elfoglalja a Kovászna megyei prefektúra jogászi állását, amelyet kinevezése előtt 2002 óta tölt be.

Mindegy, ki a prefektus Háromszéken? Fölöslegesek a prefektúrák!

Háromszéken évekkel ezelőtt a prefektúra minden eszközzel gáncsolta a magyar feliratok és szimbólumok használatát, ám ez a gyakorlat az utóbbi néhány évben átalakult, mutatott rá nemrégiben Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök elmagyarázta, hogy amit korábban a prefektúra végzett el, azt most Dan Tănasa feljelentőre, és a különböző román civil szervezetekre bízzák.

Tamás Sándor
Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy az egyik volt prefektus, Codrin Munteanu egyszer azt nyilatkozta, hogy Székelyföldön a prefektusok kézifékként és ostorként működnek az önkormányzatokkal szemben. A háromszéki tanácselnök szerint, hogy ez ne így legyen, át kellene szervezni a közigazgatási rendszert és megszüntetni a prefektúrákat, amelyek teljesen fölösleges intézmények, ehhez pedig alkotmánymódosításra van szükség.