A belügyminiszter burkolt fenyegetést fogalmazott meg az új Kovászna és Hargita megyei prefektusok fele a csütörtöki eskületételkor. Bár az online ceremónia során több megye prefektusa és alprefektusa tette le hivatali esküjét Lucian Bode belügyminiszter célzott üzenetet fogalmazott meg Ráduly István háromszéki és Szabó Zsolt Hargita megyei prefektusok irányába.

A Kovászna, Hargita és Buzó megyei prefektusok, illetve a Máramaros, Temes megyei és bukaresti alprefektusok eskületételét követően felszólalt Lucian Bode belügyminiszter aki a kormánybiztosok feladatairól beszélt és leszögezte: szemmel fogja tartani a prefektusok munkáját és nem fog ódzkodni attól, hogy rájuk küldje a belügyminisztérium ellenőrző testületét. Majd célzottan a két székelyföldi megye magyar prefektusaihoz fordult és kiemelten felhívta a figyelmüket: Az alkotmány által meghatározott feladatkörüket teljesítsék. Az általuk irányított megyékben legyenek a kiegyensúlyozottság, a feddhetetlenség és szakmaiság megtestesítői. Mindenki tartsa be a törvényt!”, nyilatkozta Lucian Bode belügyminiszter.

Ráduly István: Kovászna megyében a kormányprogram nem marad papíron

A online ceremónia ezzel véget ért, a Kovászna megyei prefektúra dísztermében lévők ezután reagáltak a belügyminiszter burkolt fenyegetésére. Kovászna megye új prefektusa Ráduly István a sajtó érdeklődésére kifejtette: értette a sorok közti üzenetet, ami szerinte nem csak a prefektusoknak szólt hanem intézményvezetőknek, önkormányzatoknak, újságíróknak is, hogy mindannyian azért kell dolgozzanak, hogy az itt élő embereknek jó legyen. Hivatalos beszédében megköszönte a nevesítést az RMDSZ-nek, Tamás Sándornak és Antal Árpádnak és elmondta, hogy figyelmesen hallgatta a belügyminisztert és megjegyezte szavait.

prefektus eskületétel
Balról: Cosmin Boricean alprefektus, Ráduly István prefektus, Dulányi-Balogh Szilárd alprefektus, Tamás Sándor megyei tanácselnök | Fotó: Kovács Zsolt

Átolvasta a teljes kormányprogramot és mindent megtesz, hogy Kovászna megyében ez a program ne maradjon papíron. Rámutatott, hogy a közigazgatásból érkezik, 17 évig volt Uzon polgármestere és ez idő alatt több mint 30 uniós finanszírozási programot nyert. Leszögezte prefektusként azt szeretné, hogy Kovászna megyében normális mederben működjenek a dolgok, mindenki magas szakmai szinten végezze a munkáját a lakosság érdekében.

Antal Árpád: nagy a nyomás a prefektuson, de saját lábán fog megállni

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is reagált a belügyminiszter Kovászna és Hargita megyei prefektusok fele fordított kiemelt figyelmére. „Évtizedek óta mondjuk, hogy Székelyföld speciális része az országnak és abban bízunk, hogy a belügyminiszter arra gondolt: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ezekben a megyékben a prefektusok időnként rosszhiszeműen értelmezik a jogszabályokat. Véget kell vetni annak, hogy a prefektusok akadályozzák az önkormányzatok munkáját”, nyilatkozta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: amikor Ráduly István vállalta a prefektusi kinevezését pontosan tudta mekkora lesz rajta a nyomás. Például amikor a prefektúra jogászai elébe teszik azokat a dokumentumokat, amikkel meg kellene támadnia egyes önkormányzati határozatokat vagy amikor jövő év március 15-én eléje teszik a szimbólumok használata miatti büntető jegyzőkönyvet. A prefektúra dolgozói és jogászai nem változtak attól, hogy új prefektus lett kinevezve, nem lesz könnyű dolga, de úgy ismerem Ráduly Istvánt mint aki a saját lábán fog megállni. Remélem új fejezet kezdődik a prefektúra és a háromszéki önkormányzatok életében”, fogalmazta meg Antal Árpád.

Tamás Sándor: ne legyen a prefektúra a székelyföldi önkormányzatok kéziféke!

Érezzük a törődést, a kiemelt figyelmet és azt is, hogy különleges térségben élünk”, reagált hivatalos felszólalásában Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a belügyminiszter Kovászna és Hargita megyei prefektusoknak célzott üzenetére. Hozzátette: „nem tér ki arra, hogy ki és hány napig próbálta megakadályozni Ráduly István prefektusi kinevezését, inkább a jövőről beszél”.

prefektus eskületétel
Balról: Cosmin Boricean alprefektus, Ráduly István prefektus, Dulányi-Balogh Szilárd alprefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor rámutatott: a belügyminiszter azt is mondta, hogy a prefektusnak az állampolgárok szolgálatában kell állnia. Márpedig Ráduly István pontosan tudja mit jelent ez és azt is, hogy mit jelent megválasztottnak lenni, hiszen éveken keresztül sikeres polgármester volt Uzonban.

Abban bízok az új prefektusnak sikerül a dinamizálnia az alárendelt dekoncentrált intézményeket és javítania a kapcsolatot a kormányhivatal és az önkormányzatok között, hogy ne legyen a prefektúra – mint ahogyan egy korábbi, háromszéki prefektus megfogalmazta – a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok kéziféke, mondta Tamás Sándor, aki azt kívánta Ráduly Istvánnak, hogy sokáig legyen sikeres prefektus Háromszéken.