Az RMDSZ háromszéki szervezetének Állandó Tanácsa szerda esti ülésén, többségi szavazattal Dr. Ráduly Istvánt, Uzon község polgármesterét nevesítette prefektusnak. Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott: az elmúlt években jelentősen megromlott a viszony az önkormányzatok és a prefektúra között, mivel a kormányhivatal a székelységet érő támadások háttérintézménye lett.

Ráduly István jelölésével a szakmai vonalat szeretnénk visszahozni, hogy a prefektúra olyan intézmény legyen, amely az önkormányzatok partnere, amelynek fő célja nem a gáncsoskodás, hanem az együttműködés és az építkezés”, nyilatkozta Tamás Sándor.

Ráduly István
Ráduly István uzoni polgármester, prefektus jelölt | Fotó: Kovács Blanka

Ráduly István 52 éves, jogi végzettséggel rendelkezik, vidékfejlesztésből és turizmusból doktorált, Uzon község polgármestere és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem tanára. A háromszéki prefektus jelölt több mint tíz éve megszerezte a magas köztisztviselői státust és 2004-ben választották meg először Uzon polgármesterének, azóta számos pályázatot bonyolítottak le a községhez tartozó falvak korszerűsítése érdekében.

Ráduly István prefektusi nevesítését követően kifejtette: célja, hogy javítson a prefektúra és az önkormányzatok közti viszonyon, növekedjen a dekoncentrált intézmények hatékonysága, amiből nemzetiségtől függetlenül a háromszéki emberek nyerhetnek.