Sepsiszentgyörgyön átlépte a 4 ezreléket a koronavírus fertőzöttségi mutató. Miután múlt héten vörös besorolású lett a város, tovább növekedett a fertőzöttség és vasárnapra már 4,47 ezrelékre emelkedett a 14 napos fertőzöttségi mutató.

A megyei sürgősségi bizottság vasárnap elfogadta a határozatot, amelynek értelmében hétfőtől újabb korlátozások lépnek életbe. Ennek értelmében két hétig pénteken, szombaton, vasárnap az üzletek este 6 órakor bezárnak, hétvégenként este 8 órától érvénybe lép a kijárási tilalom.

Sepsiszentgyörgy mellett Kovászna megyében még Sepsibükszád és Dobolló van még ebben a helyzetben, ezeken a településeken is meghaladja a fertőzöttségi mutató a 4 ezreléket. Kovászna megyében egyetlen településen, Kommandón lépte túl a mutató a 7,5 ezreléket, ott a korlátozások a hét minden napján érvényesek.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

Minden településen ahol a fertőzöttség nagyobb mint 4 ezrelék a fitnesztermek is bezárnak, illetve továbbra is érvényesek a már 3 ezrelék felett alkalmazott megszorítások, a vendéglátó egységek belterei, a művészeti intézmények zárva vannak. Megyeszinten is nő a fertőzöttek száma. A prefektúra tájékoztatása szerint a Kovászna megyei fertőzöttségi mutató elérte a 2,30 ezreléket és közeledik a vörös besoroláshoz.

Vasárnap életbe léptek a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó új korlátozások

Az egyik előírás értelmében azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et – ilyen Sepsiszentgyörgy is – pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken. Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása.

Húsvét estéjén feloldaná a kijárási tilalmat a kormány. Az indoklás szerint korlátozások lazítására azért van szükség, hogy a hívek az ünnep estéjén részt vehessenek a templomi szertartásokon. Az egyik változat szerint a két húsvét első napján csak hajnali 2 órakor lépne életbe az éjszakai kijárási tilalom, a másik variáns szerint egész éjszakára eltörlik a korlátozásokat.