Sepsiszentgyörgyöt és Illyefalvát kikerülő út építését tervezik, amely átvezeti az autós forgalmat a város jövendőbeli körgyűrűjére. Mint arról beszámoltunk a háromszéki megyeszékhely körgyűrűje a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba.

Kovászna megye tanácsa legutóbbi ülésén fogadta el a Sepsiszentgyörgyöt és Illyefalvát kikerülő útról szóló terveket. A kerülőutat Európai Uniós pénzforrásokból építik meg azzal a céllal, hogy csökkentsék a Sepsiszentgyörgyön és a szomszédos Illyefalván áthaladó gépkocsi forgalmat, ezáltal növeljék a közlekedés biztonságot ezeken a településeken és mérséklődjön a légszennyezés.

Tamás Sándor szerint a Sepsiszentgyörgyöt és Illyefalvát kikerülő és a leendő megyeszékhelyi körgyűrűbe becsatlakozó kerülőút finanszírozási szerződését már aláírták az Európai Unióval a Regionális Operatív Program keretében, az új út építése a következő 2-3 évben kell megvalósuljon. A Sepsiszentgyörgy és Illyefalva kerülőútnak két nyomvonalat terveztek, el kell még dönteni melyik valósul meg.

útépítés
Illusztrációk: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Egyik változat szerint a kerülőút 5,8 kilométeres lesz és 50 millió lejbe kerül, a másik 7,8 kilométeres lesz és 58 millió lejbe kerül, illetve mindkét esetben egy 200 méteres hidat is kell építeni az Olt folyón át. Tamás Sándor szerint az Európai Uniótól lehívható támogatási összeg függvényében döntik el a kerülőút végleges nyomvonalát. Az új út megépítéséhez területek kisajátítására is szükség lesz.

Kovászna megye tanácsa legutóbbi ülésén három megyei út korszerűsítését elindító terveket is elfogadott. A Sepsikőröspatak központjától a Vadas irányába haladó 2,1 km megyei út korszerűsítése 7,6 millió lejbe kerül. Az Angyalos és az angyalosi vasúti átjáró közötti 810 méteres útszakaszt 2,8 millió lejből teljes újraépítik. Elkészült a terve a Sepsibükszád központja és a vasútállomás között 1,65 km hosszú útszakasz felújításának, a munkálat becsült értéke 9,2 millió lej.