Megtelt a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház koronavírus fertőzötteket kezelő intenzív terápiás osztálya. András Nagy Róbert a kórház menedzsere a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: jelenleg a fertőzötteknek fenntartott mind a tíz intenzív terápiás ágyban kritikus állapotban lévő betegeket kezelnek. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak fogadni több intenzív ellátásra szoruló beteget, hiszen folyamatos átszervezéssel reagálnak az éppen aktuális helyzetre.

András Nagy Róbert szerint több forgatókönyv is van arra az esetre, hogy növekszik a koronavírus fertőzöttek és intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek száma. A legrosszabb forgatókönyv az, amikor már a műtőblokk egy részét is át kell alakítsák intenzív terápiás ellátásra. Jelenleg nem ez a helyzet ám a szükséges átszervezés a nem koronavírus fertőzöttek ellátásának rovására megy, mondta a kórházigazgató. Hozzátette: eljött az idő, hogy a többi háromszéki kórház is többet vállaljon a koronavírus fertőzött és nem fertőzött betegek ellátásából.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere rámutatott: nem csupán a kórházban rendelkezésre álló orvosi műszerek szabják meg az intenzív terápiás osztály bővíthetőségének keretét hanem az egészségügyi személyzet száma is. A Covid-19 esetszámok és a kritikus állapotú betegek növekedése miatt orvosokat és egészségügyi asszisztenseket kell más osztályokról áthelyezni az intenzív terápiára, mondta András Nagy Róbert.

Magyarázata szerint az elmúlt időszakban egyre csökken a kórházba kerülő fertőzöttek átlagéletkora és nő a súlyos állapotban lévők száma. Ennek oka, hogy sokan otthon lábadoznak és túl későn kérnek orvosi segítséget. Egyre több 45-50 éves személy szorul intenzív terápiás ellátásra, mivel az idősebbek óvatosabbak, jobban betartják az óvintézkedéseket, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert, aki szerint sajnos gyakran előfordul, hogy olyan súlyos állapotban kerülnek kórházba, hogy rögtön az intenzív terápiás osztályra kell utalni. Előfordul, hogy minden orvosi igyekezet ellenére életüket nem sikerül megmenteni, mondta a kórházigazgató.

András Nagy Róbert
András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Az országos szinten hivatalosan rögzített esetszámok nem tükrözik a valóságot, mivel sokan amikor a fertőzés tüneteit észlelik, otthon elvégeznek egy gyorstesztet és fertőzöttségükről nem értesítik a családorvosukat vagy az egészségügyi hatóságokat. Gond az, amikor túl későn kérnek orvosi segítséget és ezzel életüket kockáztatják, kongatta meg a vészharangot András Nagy Róbert, aki szerint még mindig jobb a fertőző osztályon pár napig perfúzión lenni mint az intenzív osztályon lélegeztetőgépen, egy csővel a torokban.