Néhány órán át lobogott egy román zászló a magyar szimbólumok között Sepsiszentgyörgy főterén. Vasárnap kora délután ismeretlen tettesek feltettek egy román zászlót a Sepsiszentgyörgy főterén Március 15.-e tiszteletére kitűzött magyar lobogók közé. Néhány óra múlva egy ismeretlen levette és elvitte a román zászlót.

Román és Magyar zászlók Sepsiszentgyörgy főterén | Fotó: Kovács Blanka

Frissítés:

Sepsiszentgyörgy idén sem úszta meg zászlóvita nélkül a magyar nemzeti ünnepet. Először George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke hétvégén, Sepsiszentgyörgyön rögzített és közösségi oldalon közzétett videójában fejezte ki elégedetlenségét, hogy Március 15-e tiszteletére, idén is kizárólag magyar lobogókkal díszítették ki a város főterét.

Ezt követően vasárnap kora délután – szemtanúk által közzétett fényképek szerint – megjelent a háromszéki megyeszékhely főterén a Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület vezetője, Mihai Tîrnoveanu és néhány kísérője és a főtér egyik lámpaoszlopára kitűzte a román trikolórt a Március 15.-e tiszteletére kitűzött magyar lobogók közé.

Román zászló kitűzése
Mihai Tîrnoveanu kitűzi a román zászlót | Fotó: Oltean Csongor államtitkár Facebook oldala

Ezt követően a férfiak autóba ültek és elhajtottak, ám hamarosan megjelentek a rendőrök, és sokáig mintha őrizték volna a román zászlót. Amire híradónk a helyszínre érkezett, nem voltak a közelben a rendőrök, viszont távolabb járőröztek. Amíg a környékbeli boltokban dolgozó szemtanúkkal szóba álltunk, öt perc alatt a román zászló eltűnt. Egy újabb szemtanú arról számolt be, hogy egy ismeretlen levette és elvitte.

román és magyar zászlók
Maradtak a magyar zászlók Sepsiszentgyörgy főterén | Fotó: Kovács Blanka

„Vannak, akik nem bírják elviselni, hogy ebben az országban, saját szülőföldünkön jól érezzük magunkat, a saját szimbólumainkkal nyugodtan megéljük a nemzeti ünnepünket” – mondta el híradónknak az eset kapcsán Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.