Idén berobbanhat a külföldi turizmus és jövő év első felében nagy törés várható a hazai idegenforgalomban, hívják fel a figyelmet turisztikai szakértők. Az idei kilátásokról szólva, a székelyföldi turisztikai klaszter (TDM) elnöke László Endre a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: tavaly az utazási korlátozások miatt sokan kényszerből belföldön vakációztak ám van egy réteg, amely amint lehet ismét külföldre fog utazni, jelenleg is sokan foglalnak exotikus utazásokat. Amennyiben nyáron bevezetik az „oltási útlevelet” vagy a déli államok lazítanak a beutazási szabályokon akkor nyáron nagy számban utaznak külföldre a romániaiak, ezzel párhuzamosan csökken a belföldi célpontok iránti kereslet.

Ezt a trendet erősíti, hogy idén a közalkalmazottak nem kapnak vakációs jegyeket, mondta László Endre aki szerint a tavaly kiadott vakációs jegyek mindössze 22,5 százaléka van még a piacon, ezeket az év végéig fel kell használják a tulajdonosaik.

László Endre, Godra Árpád és Édler András | Fotók: Kovács Zsolt

A Kovászna megye Turizmusáért Egyesület igazgatója, Godra Árpád szerint várhatóan jövő év első felében történik egy meredek visszaesés a belföldi turizmusban. Ezt a vakációs jegyek hiánya okozza, hiszen amíg elfogadják a jövő évi költségvetést, megkötik a szerződéseket a vakációs jegyek kibocsátásáról, a vouchereket megkapják az alkalmazottak el fog telni legalább egy fél év míg használni is tudják. Godra Árpád szerint a szállásadók részéről kreatív gondolkodásra van szükség, hogy felkészüljenek a jövő év első felére és kitalálják, miként birkóznak meg a helyzettel.

Közalkalmazottak kiváltsága a vakációs jegyes turizmus

A Romániában eddig kibocsátott vakációs jegyek 90 százalékát közalkalmazottak kapták. Édler András a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint sok bírálat éri a magánszférát, hogy bár megtehetnék, mégsem adnak üdülési csekket az alkalmazottaiknak. Hozzátette: a magánvállalkozások egyrészt azért nem tudnak vakációs jegyeket adni mert az ő adójukból fizetik ki a közalkalmazottak üdülési csekkjeit.

Az állami szférában ez mindössze egy költségvetési tétel, senki nem nézi a közalkalmazott hatékonyságát, azt hogy kitermeli vagy sem a vakációs jegy értékét. Ezzel szemben a magánvállalkozásoknál az üdülési jegy értéke meg kellene mutatkozzon a cég termékének vagy szolgáltatásának árában, ez viszont nem minden esetben fér bele. A vállalkozók ezzel a kiadással azt kockáztatnák, hogy ha nem tudják beépíteni a termékük, szolgáltatásuk árába akkor nem lesznek piacképesek, magyarázta Édler András.