Tavaly, meglepetésre nagyot ment a bálványosi wellness szálló, hiszen a Kovászna megyébe érkezett 78.654 vendég 22,8 százaléka, azaz 17.936 turista ott foglalt szállást és összesen 44.948 vendégéjszakát töltöttek Bálványoson, mutatott rá László Endre. A székelyföldi turisztikai klaszter (TDM) elnöke szerint ennek egyik magyarázata, hogy a bálványosi hotel magas minőséget nyújt, kiemelkedő a gasztronómiai kínálata ám viszonylag elszigetelt helyen fekszik és a turisták ezt előnyben részesítették.

Godra Árpád a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület igazgatója hozzátette: ez strukturális problémát is jelent, hiszen azt mutatja, hogy ebben a szegmensben Kovászna megye egy lábon áll. Véleménye szerint ezzel hosszú távon kezdeni kell valamit, ösztönözni kell az ilyen jellegű beruházásokat főként Kovászna városban.

László Endre és Godra Árpád
László Endre és Godra Árpád | Fotók: Kovács Zsolt

Paradigma váltásra van szükség a háromszéki fürdőváros turizmusát illetően, olyan szállodákat kell létrehozni és szabadidős turizmust kialakítani Kovásznán, amely a jelenlegi államilag támogatott kezelőjeggyel érkező vendégkörrel szemben a magasabb vásárlóerőt jelentő turistákat célozza meg, azaz a szociális turizmusról áthelyezzék a hangsúlyt a magas minőségű idegenforgalomra.

Az elmúlt években elkezdődött Kovászna városi turizmusának irányváltása, amikor magánbefektetésből megnyitottak a négy csillagos szállodát és új szállodai beruházások is körvonalazódnak. Emellett a város vezetősége egy korszerű, turistacsalogató wellness-központ építését tervezi.