Az elmúlt egy évben megnőtt a súlyos állapotban kórházba utalt betegek száma. Ennek oka, hogy sokan túl későn kérnek orvosi segítséget, mert félnek, hogy megfertőződnek koronavírussal, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi, sürgősségi kórház igazgatója szerint az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a műtéti beavatkozások száma ám nőtt a súlyos állapotban kórházba kerülők száma.

Az igazgató példaként említette, hogy általában egyes rutin műtétek 40 perc – 1 órát tartanak ám mostanában gyakran vannak 3 órás beavatkozások is, mivel a páciens késve, súlyos állapotban igényelt orvosi segítséget. András Nagy Róbert arra kéri a lakosságot, hogy ne halogassák a kezeléseik elkezdését, a sepsiszentgyörgyi kórház biztonsági intézkedéseket vezetett be, külön betegutakat alakítottak ki a koronavírus fertőzöttek és nem fertőzöttek számára, így minimálisra csökkent a fertőzés veszélye.

A kórházigazgató azt tanácsolja, hogy egészségügyi problémákra ne az interneten keressenek válaszokat, hanem mihamarabb forduljanak a családorvosukhoz, keressék fel a járóbeteg rendelőt vagy jelentkezzenek a kórházban.

Járványhelyzethez igazított betegápolás

Az elmúlt egy évben jelentősen átalakították a sepsiszentgyörgyi kórház működési rendjét, megváltozott a fertőtlenítés, a védőruhák elosztása és az egészségügyi személyzet öltözése, a gyógyszerek és az élelem kórházon belüli forgalma, a hozzátartozók által küldött csomagok átvétele és kiosztása és külön betegutakat alakítottak ki a koronavírus fertőzöttek és nem fertőzöttek számára, számolt be Molnár Enikő.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház ápolási igazgatója szerint gyakran kellett alkalmazkodni a változó helyzethez. Mivel a járvány kezdetén sok kollégájuk elkapta a koronavírus-fertőzést, gyorsan kellett helyettesíteni őket, ezért más osztályokról irányítottak át személyzetet. Mostanra megerősödött a fegyelem, fokozottan figyelnek a higiéniai szabályok betartására, kialakultak a külön betegutak ezért csökkent a fertőzöttek száma az egészségügyi személyzet körében is. Molnár Enikő szerint a járvány előtt két személy foglalkozott a kórház fertőtlenítésével, jelenleg öt alkalmazottat vontak be ebbe a tevékenységbe, akik a nap 24 órájában folyamatosan fertőtlenítenek.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

Az ápolási igazgató szerint kihívást jelentett a hozzátartozók által a kórházba utalt betegeknek küldött csomagok átvétele és kiosztása. Egyrészt meg kellett oldani, hogy a csomagok megfelelően fel legyenek címkézve, hogy be tudják azonosítani azt a beteget akinek küldik. Másrészt gyakran előfordul, hogy a hozzátartozók nagy méretű csomagokat, akár 20 liter ásványvizet, vagy több kilogramm gyümölcsöt küldenek, gondot okoz azok tárolása az osztályokon. Molnár Enikő szerint előfordul, hogy a hozzátartozók forró levest küldenek, így azt gyorsan a beteghez kell juttatniuk vagy megoldaniuk az étel felmelegítésének lehetőségét.