Sepsiszentgyörgy önkormányzata ezer személynek kínál anyagi támogatást nyelvtanulásra. A város idei költségvetésében 1 millió lejt különítenek el és ezer személynek 1000 lejes ösztönző támogatást nyújtanak, hogy a magyarok román nyelvet, a románok pedig magyar nyelvet tanuljanak.

Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatával közösen indítják el a nyelvtanulási programot indít, a cél az, hogy a a résztvevők a jelenlegi nyelvismereti szintjükhöz képest egy szinttel feljebb lépjenek, vagyis alap nyelvtudásról közép szintre vagy közép szintről haladóra tökéletesítsék nyelvtudásukat.

Fotók: Kocsis B János

Az elképzelés szerint a tanfolyam végén tesztelik a résztvevők nyelvtudását és akiknek sikerült egy szintet fejlődniük azok megkapják az önkormányzat által felajánlott ösztönző támogatást. A nyelvtanfolyamra várhatóan nyáron kezdődik az iratkozás és ősszel szervezik a képzéseket.

Versenyképes tudást eredményező képzések indulnak

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), valamint Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala stratégiai együttműködésre készül. Ennek megalapozása érdekében tartottak megbeszélést a BBTE képviseletében dr. Soós Anna és dr. Markó Bálint rektorhelyettesek, Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Dr. Soós Anna szerint az együttműködés egyik aspektusa az egyetem már meglévő képzési, továbbképzési programjainak kiegészítése lenne a sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat kínálatának bővítésével. Képzési programokat indítanak informatika, turisztika, közigazgatási és tanárképzés, továbbképzés területén. Dr. Markó Bálint rámutatott: a BBTE az ország legnagyobb egyeteme és folyamatosan reagál a közösség igényeire, így terveznek nyílt kurzusokat, továbbképzési programokat amelyek a helyi közösség fejlesztését szolgálják.

Tamás Sándor
Tamás Sándor megyei tanácselnök | Fotók: Kocsis B János

Antal Árpád polgármester szerint sokan egyetem után döbbennek rá, hogy amit tanultak, nem biztosít megfelelő jövedelmet számukra. A tervezett sepsiszentgyörgyi képzéseken résztvevők 3 hónap – 1 év alatt tudnak olyan oklevelet szerezni, amivel munkahelyet tudnak váltani. „Ma az idő a legértékesebb, ezért sem mindegy, hogy hány év alatt szerez valaki versenyképes tudást” – fejtette ki a polgármester, aki abban is bízik, hogy tíz év múlva több ezer egyetemista fog tanulni Sepsiszentgyörgyön a BBTE-n és a Sapientia Egyetemen.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke rámutatott: csak a megyei tanács és a hozzátartozó intézmények 1960 személyt foglalkoztatnak, akiknek egy része olyan szakember, akiknek értékes tudást nyújthat a BBTE kihelyezett tagozata például közbeszerzési folyamatokról, pályázatírásról, digitalizációról. Ezeket a továbbképzéseket az önkormányzat anyagilag is finanszírozni fogja. „Javasoltuk, hogy gyakorlati szakembereket is vonjanak be a képzésekbe, hogy az elméleti képzés mellett a valóságra is készítsék fel a diákokat” – mondta Tamás Sándor.