Erdélyi, székelyföldi művészekkel állítják színpadra az István a király rockoperát. Szörényi Levente és Bródy János legendás alkotását a tervek szerint augusztus 20-án mutatják be a Sepsi Arénában és az azt követő napokban még három alkalommal játsszák, így dupla, esetenként tripla szereposztással készülnek.

Dancs Zsolt producer a szerda esti sajtóbemutatón elmondta: a székelyföldi nagyprodukció Szilágyi Zsolt Herbert karnagy és oktató ötlete nyomán jött létre és több mint egy éve zajlik a háttérmunka, a zenekari felkészülés, a szereplőválogatás, jelenleg több helyszínen szimultán próbálnak.

A sepsiszentgyörgyi zenészekből álló rockzenekar már egy éve próbál, hozzájuk csatlakozik egy 35 tagú szimfonikus zenekar, 150 tagú kórus és 60 tagú tánckar. A produkcióban szereplő minden művész erdélyi, vagy erdélyi származású, hiszen az is cél, hogy a helyi tehetségeket előtérbe helyezzék, másrészt reménysugarat nyújtsanak számukra a járvány által sújtott helyzetben.

Az árkosi Tanulmányi Házban szervezett sajtóbemutatón lejátszották Szörényi Levente és Bródy János videóüzenetét. „Erdély megérdemel egy ilyen előadást, izgalommal várja a rockopera székelyföldi újjászületését”, mondta Bródy János. Szörényi Levente felidézte a 2003as csíksomlyói produkciót, ahol félmillió néző ünnepelt együtt.

Szörényi Levente
Szörényi Levente üzent Székelyföldre | Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Orza Călin a székelyföldi előadás rendező koreográfusa is felidézte a csíksomlyói előadást, ahol „nemcsak a hegyoldal volt tele, hanem a szívünk, lelkünk is”. Az eddigi próbafolyamat annyi jó értelemben vett őrültség és annyi tűz halmozódott fel, ami augusztus 20-án egy nagyszerű ünnepben, együttlétben fog kicsúcsosodni”.

Werner Gábor karmester a rockzenekar teljesítményét értékelte és hangsúlyozta: a szimfonikus zenekar tagjai szakmájuk kiválóságai, abban bízik, hogy olyan feltöltődve, és lelki töltettel állnak majd színpadra, ahogy a rockbanda tagjai is.

Erdélyben mindenki Koppány akart lenni, Magyarországon István”, idézte fel a rockoperához kapcsolódó emlékeit Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ennek a rockoperának száz év múlva is lesz üzenete a Kárpát-medencében.

Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke korszakalkotó lépésnek nevezte a produkció létrejöttét, a rockoperából idézte, hogy „valakinek holnap le kell győzni a sötétséget, át kell írni a régi meséket”. Ménessy Kinga Kitty a produkció sajtófelelőse bemutatta a rockzenekart és a szereplőgárda egy részét. A bemutatott szereplők részleteket énekeltek a rockoperából, a többi művész nevét a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

István a király
István a király rockopera sajtóbemutatója | Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

A rockzenekar tagjai: Pál Zakariás zongora, orgona; Sztakics István Attila szintetizátorok; Makkai Kálmán szólógitár; Lőrincz Imre ritmusgitár; Szabó Szabolcs ritmusgitár; Kerezsi Csongor basszusgitár; Pál Gábor dobok.

A szerdai sajtóeseményen bemutatott szereplők:

István: Farkas Lóránd

Réka: Zöldi Lara

Sarolt: Zsigmond Éva Beáta

Koppány: Baricz Gergő és Dombi Sándor

Laborc: Váta Lóránd

Torda: Szabó Előd, Szabó Hunor, Mihály Ernő

Főurak: Oláh Badi Alpár, Kozma Attila, Lőfi Gellért