Sepsiszentgyörgy védjegyévé válhat az István a király rockopera székelyföldi produkciója, amelyet a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án mutattak be a Sepsi Arénában, de augusztus 24-ig minden este gyakorlatilag telt házzal játsszák. Megszületett egy új társulat, amely a következő években időszakonként Sepsiszentgyörgyön, illetve más városokban szeretné újra és újra bemutatni az előadást.

Az alkotók több mint egy évvel ezelőtt azt a rendkívül bátor célt tűzték ki, hogy a Szörényi-Bródy szerzőpáros legendás alkotását teljes mértékben élőben és kizárólag székelyföldi-erdélyi zenészekkel, énekesekkel, kórusokkal, táncosokkal, jelmez és színpadtervezőkkel és műszaki stábbal valósítják meg. A produkciót látva biztosan kijelenthető: sikerült bizonyítani, hogy székelyföldi/erdélyi művészek is tudnak olyan magas minőséget alkotni, ami a világ bármely színpadán megállja a helyét.

István a király rockopera | Foto: Fekete Lehel

Hatalmas sikere volt az eddigi előadásoknak, amelyek estéről estére újat is tudnak mutatni köszönhetően a kettős, több esetben hármas szereposztásnak, illetve az élő zenének és éneklésnek. Kiemelkedő az énekesek és táncosok színpadi teljesítménye ám lenyűgöző a nézők által végig látható és a zenei alapot élőben játszó sepsiszentgyörgyi zenészekből álló rockzenekar, a szimfonikusok és kórusok produkciója. Vasárnap délután az alkotóstáb, valamint a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok vezetői sajtótájékoztató keretében értékelték ki az augusztus 20-i első-, illetve a másik szereposztással az augusztus 21-i bemutatót.

István a király rockopera | Foto: Codra Botond-István

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a teljes alkotóstábnak megköszönte azt a fantasztikus erőt és energiát amit a színpadról közvetítettek, ami minden eddigi visszajelzés szerint életre szóló élményt jelentett a nézőknek. Antal Árpád ugyanakkor bejelentette: szeretnék, hogy ez az élmény ne csak ahhoz a 15.000 emberhez jusson el, akik idén megnézik a produkciót, ezért jövő év augusztus 20-án és az azt követő napokban ismét bemutatják majd az István a király rockoperát. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kifejtette: „mi székelyek a történelem során bármit is be mertünk vállalni és bátor volt ez a csapat, hogy bevállalta az István a király rockopera színre vitelét, amelyre méltán lehetünk büszkék, hiszen ez Kárpát-medencei szintű produkció lett.

István a király rockopera | Foto: Codra Botond-István

Az előadás rendezője Orza Călin, az alkotási folyamat áldozatairól és feszültségeiről beszélt. Kifejtette: ahhoz, hogy a közösséget megrendítve engedjék el az előadás után, az alkotóknak először áldozatot kellett vállalniuk. „Nem lehet feszültség és áldozatok nélkül előadást csinálni. Mi nem egy fesztivál előadást szerettünk volna, hanem egy komolyan vehető előadást”, mondta a rendező. Dancs Zsolt producer arra mutatott rá, hogy a 400 fős társulat az elmúlt hónapokban kemény és alázatos munkával alkotott újat és a székely makacsságnak köszönhetően megoldotta a lehetetlent is, hiszen az István a király rockoperát 100 százalékban élőben vitték színre. „Ez a társulat nem széledhet szét, a továbbiakban is együtt kell maradnia”, fogalmazta meg a producer.

István a király rockopera | Foto: Codra Botond-István

Szilágyi Zsolt-Herbert a produkció ötletgazdája és zenei vezetője elmondta: azt szeretné, hogy Sepsiszentgyörgy az erdélyi kultúra fellegvára legyen és ha ilyen szintű produkciókat tudnak létrehozni és más jellegű kultúrát is tudnak a régióba sűríteni, akkor jó esély van, hogy mindenki felnézzen Sepsiszentgyörgyre. Werner Gábor karmester a sepsiszentgyörgyi zenészekből álló rockzenekart méltatta hiszen az általunk játszott zenei gerincre könnyű a Georgius szimfonikus zenekarral és a kórusokkal is építkezni. Hozzátette: a zenészek és kórusok olyan társulattá értek össze, mintha évek óta együtt dolgoznának.

István a király rockopera | Foto: Zsigmond Istvan

A rockzenekar nevében Makkai Kálmán gitáros elmondta: a zenekar egy hathengeres motor, amely sok lóerővel a megfelelő időben viszi a hátán a produkciót, ugyanakkor minden rockzenekar álma, hogy ilyen jó énekesei legyenek mint az István a királyban.

A rockzenekar tagjai: Pál Zakariás zongora, orgona; Sztakics István Attila szintetizátorok; Makkai Kálmán szólógitár; Lőrincz Imre ritmusgitár; Kerezsi Csongor basszusgitár; Pál Gábor dobok.

A Réka szerepét játszó Ritziu Ilka- Krisztina a kettős szereposztást emelte ki és elmondta: majdnem annyira jó volt számára színpadon énekelni mint a másik szereposztást kívülről megnézni. A Gizella szerepét játszó Kis-Lukács Bernadett kifejtette: számára második otthonává vált Sepsiszentgyörgy és a közönség szemébe nézve nem tudta visszatartani könnyeit. A Regös szerepét játszó Ferencz Csaba óriási dolognak nevezte, hogy létrejött ez a társulat, amelynek megtisztelő a részese lenni. A másik Regös, Szép Gyula Bálint azt emelte ki, hogy hihetetlen energiát tapasztalt minden résztvevőtől és mindenki a maximumot nyújtotta a színpadon. A Sarolt szerepét játszó Szabó Enikő azért mondott köszönetet, hogy a polgármester folytatást ígért, hiszen kár lenne ezt a társulatot hagyni szétszéledni.

István a király rockopera | Foto: Codra Botond

A jövőről szólva Dancs Zsolt producer elmondta: szeretnék Sepsiszentgyörgyön tartani a produkciót és kulturális turizmust generálni általa, hiszen a város minden szükséges hátteret tud biztosítani, hogy időszakosan újra megnézhető legyen a produkció. Dancs Zsolt hozzátette: a szerzőpárost és a rockoperát képviselő Rosta Mária jogtulajdonos, producerasszony régi álma, hogy erdélyi színészek is színpadra vigyék az előadást, és íme, az álom valóra vált: a kultúra iránt őszintén elkötelezett Sepsiszentgyörgy, a szervezési tapasztalat, illetve az intézményi háttér, amit az önkormányzat biztosított, lehetővé tette a szentgyörgyi premiert. Az előkészítési folyamat és a színpadi megvalósítás Rosta Mária producerasszony tanácsai és útmutatása szerint történtek, mutatott rá Dancs Zsolt.

Antal Árpád polgármester hozzátette: a közeljövőben egyeztetni fognak a jogtulajdonossal és a szerzőkkel és reméli sikerül megállapodni abban, hogy a következő években időről-időre Sepsiszentgyörgyön mutassák be az előadást, amit viszont el szeretnének vinni egyrészt Kolozsvárra, másrészt Budapestre, illetve 2023ban Veszprémbe, amely Európa Kulturális Fővárosa lesz. „Az István a király rockopera egy nemzetpolitikai intézmény lett ahogy megszületett és azóta újabb és újabb tartalmakkal töltődik fel”, fogalmazta meg Antal Árpád.

István a király rockopera | Foto: Fekete Lehel