A Sepsiszentgyörgyön színre vitt, István, a király rockopera – Székelyföldi Nagyprodukció sikerén felbuzdulva, önálló társulatba szerveződött az előadás több száz fős résztvevője. Megalakult a Székelyföldi Nagyprodukció Társulat, amely a nagy sikerrel bemutatott István, a király előadás szólistáit, rockzenekarát, szimfonikusait, kórustagjait, táncosait, valamint alkotói- és szervezőcsapatát foglalja magába.

A társulatba való szerveződés célja, hogy összetartsák az erdélyi és székelyföldi előadóművészeket, újabb produkciók színre vitelével új élményeket adjanak a közönségnek. A Székelyföldi Nagyprodukció Társulat március 16-án egy új produkcióval jelentkezik: a Rabok legyünk vagy szabadok című, nagyszabású zenés és verses összeállítással a nemzeti ünnep alkalmával tisztelegnek a magyar hősök előtt, mely méltó zárása lesz az idei, sepsiszentgyörgyi március 15-i rendezvénysorozatnak.

István, a király Székelyföldi Nagyprodukció | Fotók: Zsigmond István
Fotók: Székelyföldi Nagyprodukció Társulat

A Székelyföldi Nagyprodukció Társulat repertoárjának ezután is része lesz az István, a király rockopera, de emellett a következő időszakban kisebb-nagyobb zenés, színházi előadásokkal készülnek és feltett szándékuk, hogy minél több társulati tagot foglalkoztassanak a 27 szólistából, 33 szimfonikusból, 63 táncosból, több mint 100 kórustagból, akik számára az 5 tagú rockzenekar biztosítja a zenei alapot. Ugyanakkor megtartják az alapkoncepciót, hogy kizárólag erdélyi, székelyföldi előadóművészekkel állítanak színpadra zenei és színházi előadásokat.

Dancs Zsolt a társulat producere felidézte, hogy a pandémia évében, 2020-ban első alkalommal bemutatott István, a király rockopera sikerét megtapasztalva fogalmazták meg, hogy szeretnék, ha ez a lelkes csapat együtt tudna maradni. „Most megerősíthetem, hogy a társulat fennmaradt, és együtt szeretne maradandó kulturális élményeket nyújtani”, mondta Dancs Zsolt, aki szerint márciusban, új előadásukkal a magyarság egy újabb fontos eseményét, az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot idézik meg.

Dancs Zsolt a Székelyföldi Nagyprodukció Társulat producere
Dancs Zsolt a Székelyföldi Nagyprodukció Társulat producere

Kolumbán Zenge gyártásvezető arra mutatott rá, hogy a Székelyföldi Nagyprodukció Társulat ugyan még nem rendelkezik intézményes háttérrel, de produkcióik mögött teljes mellszélességgel kiáll a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Vox Humana Kulturális Egyesület, amelyek biztosítják, hogy egyre több előadást tudjanak színpadra állítani.

Rabok legyünk vagy szabadok?

A Székelyföldi Nagyprodukció Társulat legújabb előadása március 15-e szellemében készül. A zenei előadást a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be március 16-án, csütörtökön 17.00 órától és 19.30-tól. Az előadás illeszkedik a Petőfi 200 emlékévhez, a repertoárban Petőfi-versek hangzanak el szavalatként és megzenésítve egyaránt, de hallható lesz néhány részlet a Kormorán együttes – A költő visszatér című szerzeményéből, és nem maradnak ki az István, a király rockopera kiemelkedő dalai sem. A klasszikus, március 15-i témájú dalok mellett népzenei összeállítás, a Szózat, és a magyar, illetve székely himnusz is hallható lesz. Az ünnepi koncerten közreműködik a Sepsi Kamarazenekar, a Kincskeresők Néptáncegyüttes, valamint a Voces Kórus is.

A koncertre február 24-én, pénteken 10 órától lehet jegyet vásárolni Sepsiszentgyörgyön a Városi Kulturális Szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon. A jegyek ára 50 lejbe kerül, illetve lehet kedvezményes jegyet is váltani 25 lejes áron. A szervezők megjegyzik, hogy csak a jegyek 20%-át tudják kedvezményesen kínálni, amikor ezek elfogytak, már csak teljes árú jegyet lehet vásárolni. Az eventim.ro oldalon csak egész árban lehet beszerezni a belépőket.

A Rabok legyünk vagy szabadok? produkció alkotói:

Alkotók: Dancs Zsolt producer, Cserkész Emese zenei vezető, Tőkés Csaba Zsolt koreográfus, Kolumbán Zenge gyártásvezető.

Szólisták: Dombi Sándor, Farkas Loránd, Ferencz Csaba, Kádár Barna Zsolt, Koszorus Krisztina Koszika, Molnár József, Oláh-Badi Alpár, Páldeák Katinka, Sárdi Hunor, Szabó Előd, Szabó Enikő, Szélyes Boróka, Tókos Csongor-Attila.

Rockzenekar: Kerezsi Csongor (basszusgitár, nagybőgő), Lőrincz Imre (gitár), Makkai Kálmán (gitár), Pál Gábor (dobok), Pál Zakariás (billentyűk).

Sepsi Kamarazenekar: Józsa Zoltán (koncertmester), Tóth-Györgybíró Apor (szólamvezető, cselló), Ardeleanu Daniel (hegedű), Pál-Hunor Csaba (hegedű), Ráduly Zsófia (hegedű), Datki Júlia (hegedű), Furus Ábel (hegedű), Lőrinczi Zsolt (mélyhegedű és brácsa), Gábor Szende (cselló), Éltes Áron (klarinét), Veres István (trombita), Szép Szilamér (trombita), Bartalis István-Attila (kürt), Máthé Izabella (fuvola), Csoma Attila (tuba).

Voces Kórus: Nagy Rebeka, Hankó Emőke, Berde Imola, Hollanda Andrea, Geréb Emőke, Benkő Orsolya, Fehérvári Csaba, Andrei Róbert, Opra Balázs-József, Pilbáth Zsuzsa, Welbanks-Székely Edit, Opra Fruzsina-Kitty, Rózsa Endre.

István, a király Székelyföldi Nagyprodukció | Fotók: Zsigmond István

Kincskeresők Néptáncegyüttes: Angyal Anita, Bakcsi Zsombor, Balázs Krisztián, Balogh Adrienn, Bartha Fanni, Becsey Abigél, Benkő Réka, Bihari Edömér, Cseresznyés Harmat, Daragics Bella, Deák Anett, Deák-Vilikó Hanna, Demeter Ágnes, Dénes Anna, Endes Hanna, Farkas Abigél, Farkas Orsolya, Fekete Attila, Imre Kriszta, Ivácson Gergő, Joós Ádám, Joós Ákos, Józsi Bianka, Király Ármin, Kisgyörgy Andrea, Kocsis Rebeka, Luka Sára, Lukács Balázs, Márton Ádám Márk, Márton Kristóf Dominik, Mátis Adrienn, Mocsel Hunor, Oláh-Badi Anita, Pitlák Inez, Ráduly-Baka Boglárka, Sorbán Dorottya, Sylvester Adrienn, Szabó Gellért, Tokos-Múzsnai Hanna, Tóth Boróka, Tóth Krisztián-Szilárd, Tőkés Zsolt, Veress Botond, Zelenák Borbála.