Háromszéken 46 banival emelik az ivóvíz köbméterenkénti árát, illetve 30 banival a szennyvíz árát köbméterenként, tájékoztatott a Közüzemek Rt. regionális szolgáltató igazgatója. Kozsokár Attila kifejtette: az áremelés sohasem népszerű intézkedés, ennek ellenére muszáj meglépni. Az árak kiigazításáról van szó, ami azért szükséges, mert nőttek az energiaárak, magyarázta az igazgató.

Kozsokár Attila hozzátette: a Közüzemek maga is fizet a háromszékiek által elfogyasztott évi 9 millió köbméternyi vízért. Ennek költsége évente több 540 ezer lej, amelyre még rájön a vezetékeken történő szállítási díj és egyéb költségek.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatóa | A szerző felvételeKozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatója | A szerző felvétele

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a lakók számláján megjelenő veszteség nem a teljes vízhálózat veszteségeit jelenti, vagyis a csőtörések veszteségét nem számlázzák a fogyasztóknak. A tömbházlakóknak kiszámlázott veszteség a lakók otthonában található vízórák és a tömbházban felszerelt főóra közti különbséget jelenti, amit arányosan szétosztanak a tömbház lakói között.

Kozsokár Attila magyarázata szerint a tömbházlakásokban felszerelt régi mérőműszerek komoly eltéréseket tudnak mutatni a valós fogyasztáshoz képest. Egy csepegő csap, egy picit folyó vécétartály nem mozdítja meg a mutatókat, ellenben a tömbház előtt elhelyezett főóra érzékeli ezt a fogyasztást. Felhívta a figyelmet, hogy egy csepegő csap egy nap alatt akár 100 liter veszteséget is tud generálni.

A Közüzemek Rt. 18 háromszéki közigazgatási egységben, hozzávetőleg 100.000 személynek biztosítja a vezetékes vizet és csatornázási szolgáltatást. A sepsiszentgyörgyiek, kézdivásárhelyiek, kovásznaiak, bodzafordulóiak, illetve több község – Árkos, Bodok, Barátos, Gidófalva, Gelence, Uzon, Illyefalva, Köröspatak, Páké, Telek, Szentkatolna, Szentlélek, Szitabodza és Zágonbárkány – lakói kell hamarosan többet fizessenek a Közüzemek szolgáltatásaiért.