Tizennyolc háromszéki közigazgatási egység területén élő mintegy 100.000 személynek emelkedik hamarosan az ivóvíz és csatornázás díjszabás miután a Közüzemek regionális szolgáltató erre engedélyt kapott a közszolgáltatásokat szabályzó hatóságtól (ANRSC).

A szakhatóság jóváhagyása értelmében a Közüzemek rt. Által szolgáltatott ivóvíz köbméterenkénti ára 4,33 lej lesz áfa nélkül, míg a csatornázási díjszabás új ára 3,04 bani lesz áfa nélkül, tehát ezekre az összegekre rászámolják még az általános forgalmi adót. Az új díjszabások akkor lépnek életbe amikor azt elfogadja az Aquacov közösségfejlesztési egyesülethez tartozó 18 önkormányzat is.

Kozsokár Attila
Kozsokár Attila a Közművek megbízott igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Háromszéken legutóbb 2019-ben emelkedett az ivóvíz és csatornázás ára. A Közüzemek regionális szolgáltató azzal indokolta az újabb áremelés szükségességét, hogy az elmúlt időszakban megemelkedtek a fizetésköltségek, az energiaárak és az ülepítő állomások működtetési költségei. Kozsokár Attila a Közüzemek rt. Vezetője szerint az áremelés elengedhetetlen a vállalat működésének biztosításához, és arra kéri az érintett önkormányzatokat, mihamarabb hagyják jóvá a díjszabás emelését mivel minden napnyi késlekedés a vállalat működését veszélyezteti.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat képviselője az Aquacov közösségfejlesztési egyesületben, Tóth Birtan Csaba alpolgármester úgy nyilatkozott: a szakhatóság által jóváhagyott díjszabás emelés mértéke nem fedezi a Közüzemek kiadási költségeit, ezért úgy tudja a vállalat vezetősége várhatóan egy újabb áremelési igénylést is megfogalmaz a szakhatóság irányába.

A Közüzemek rt. 18 háromszéki közigazgatási egységben, hozzávetőleg 100.000 személynek biztosítja a vezetékes vizet és csatornázási szolgáltatást. A sepsiszentgyörgyiek, kézdivásárhelyiek, kovásznaiak, bodzafordulóiak, illetve több község – Árkos, Bodok, Barátos, Gidófalva, Gelence, Uzon, Illyefalva, Köröspatak, Páké, Telek, Szentkatolna, Szentlélek, Szitabodza és Zágonbárkány – lakói kell hamarosan többet fizessenek a Közüzemek szolgáltatásaiért.