Sepsiszentgyörgy önkormányzata véget vetne a város központját éktelenítő Szakszervezetek Művelődési Háza ügyének, hiszen az épület évek óta nemcsak elhanyagolt állapotban van, de az elmúlt esztendőkben többször is feldúlták a tolvajok, illetve oda beköltöző hajléktalanok. A „kultúrpalota” problémákat okoz a közelben lakók biztonságát és egészségét illetően, ezért a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal bűnvádi eljárást indított a Szakszervezetek Művelődési Háza ügyében.

Sepsiszentgyörgyi kultúrpalota | Fotók: Karda Zoltán Facebook oldala
Így néz ki az egykor szebb napokat látott Sepsiszentgyörgyi kultúrpalota | Fotók: Karda Zoltán Facebook oldala

Mint ismert a Szakszervezetek Művelődési Háza nem a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdona, ezért sem rendbe hozni sem működtetni nem tudja azt, ám a városháza felelőssége, hogy a város területén ne legyenek olyan problémák, amelyek rongáláshoz vezetnek és kellemetlenséget okoznak a lakóknak. Az önkormányzat sajtóirodájának közleménye szerint „figyelembe véve, hogy a Szakszervezeti Művelődési Házak Országos Szövetsége magának követeli a Sepsiszentgyörgy központjában található ingatlan tulajdonjogát, valamint azt, hogy a leromlott épület illegális cselekmények, kihágások helyszínéül szolgál, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kénytelen volt egy bűnvádi eljárás indítását kezdeményezni.” Rámutatnak: a tulajdonosok felelőssége, hogy gondoskodjanak a Szakszervezetek Művelődési Házának épületéről, és elkerüljék azokat a problémákat, amelyek a hosszú éveken át tartó elhagyásából adódhatnak.

Így néz ki az egykor szebb napokat látott Sepsiszentgyörgyi kultúrpalota | Fotók: Karda Zoltán Facebook oldala

A sepsiszentgyörgyi városháza többször is felkérte az Országos Rendőrséget, hogy járőrözzenek a „kultúrpalota” környékén és előzzék meg az illegális cselekményeket. Az önkormányzat jelenleg nem tudja biztosítani ezt a feladatot, hiszen a járványhelyzet miatt a Helyi Rendőrség közel egy éve az Országos Rendőrség, és nem az önkormányzat alárendeltségéhez tartozik, így a helyi hatóságok nem adhatnak feladatot a helyi rendőröknek és nincs más eszközük a közrend fenntartásának biztosítására a Szakszervezetek Művelődési Házának épülete körül.

Fotók: Karda Zoltán Facebook oldala
Az önkormányzat évek óta kéri a kultúrház tulajdonjogát

Sepsiszentgyörgy önkormányzata át szeretné venni a Szakszervezetek Művelődési Házának tulajdonjogát és visszahelyezni az épületet a város kulturális körforgásába, ehhez azonban egy központi szinten hozott döntésre van szükség, mutatnak rá. A volt kommunista szakszervezet örökségét azonban nehéz megoldani, mutatott rá Antal Árpád polgármester, aki szerint országszinten 37 szakszervezeti művelődési ház van a sepsiszentgyörgyihez hasonló állapotban. Gondot jelent, hogy ezeknek 5 típusú tulajdonjogi helyzete van, ezért nem lehet egyetlen törvénnyel rendezni. Van kultúrház amelynek tulajdonosa az állam, de kezelője valamelyik szakszervezet, van olyan is, hogy a tulajdonos is szakszervezet de kezelője egy másik szakszervezet. E tekintetben nagy az összevisszaság, ezért nehéz megoldást találni a helyzetre, mondta Antal Árpád, aki abban bízik a 37 ingatlanból néhány esetet meg lehet oldani a következő időszakban.