A koronavírus fertőzöttek elhalálozási aránya nagyobb mint az intenzív terápián kezelt más betegeké, összegezték az elmúlt tíz hónap tapasztalatát a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályának orvosai. A szerdai sajtótájékoztatón jelen lévő hat intenzív terápiás szakorvos közül Dr. Buzsi Janka számolt be arról, hogy a koronavírus járvány kitörése óta 971 beteget részesítettek intenzív ellátásban, ezek csupán 25 százaléka volt koronavírus fertőzött. Jelenleg két intenzív terápiás osztály működik, egy a koronavírus fertőzötteknek és egy másik a többi betegnek. Az elmúlt tíz hónap tapasztalata azt mutatja, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház intenzív-terápiás osztályán az átlag elhalálozási arány 25-30 százalékos, miközben a koronavírus-fertőzöttek esetében ez 45 százalék, mutatott rá Dr. Buzsi Janka.

A szakorvos rámutatott: a Covid-19 fertőzés esetén életet menthet, ha a beteg időben orvosi segítséget kér és nem halogatja a kezelése elkezdését. Az elmúlt hónapokban a koronavírus fertőzéssel kórházba került betegek többségének nagyon súlyos és kritikus állapotban kezdték el az ellátását, volt eset amikor a fertőzött a végső stádiumban került kórházba és életét nem lehetett megmenteni. Dr. Buzsi Janka szerint az intenzív terápiára szoruló fertőzöttek többsége a 70 és 79 év közötti korosztályból került ki. A legfiatalabb elhunyt 29 éves volt, a legidősebb pedig 88 éves. A sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályán leghosszabb ideig, 40 napig ápoltak egy beteget, míg lélegeztetőgépen legtöbb 33 napot kellett tartani egy koronavírus fertőzöttet.

Több szervet is károsíthat a koronavírus

A szakorvos elmondta, hogy az intenzív terápiára kerülő betegek közül sokan oxigénellátásra szorulnak, egy részüknek elég az oxigénmaszk, van akiket intubálni kell. Ez invazívabb életmentő beavatkozás amikor a beteget mély-altatásba helyezik, hogy „ne harcoljon a gép ellen” és egy csövet vezetnek a légutakba, így a gép veszi át a tüdő szerepét. Buzsi Janka szerint ennek a beavatkozásra egyik legnehezebb része, hogy lelkileg is fel kell készíteni rá a beteget.

Élet az intenzív terápiás osztályon | Fotó: Sepsiszentgyörgyi kórház
Élet az intenzív terápiás osztályon | Fotók: Sepsiszentgyörgyi kórház

Az orvosnő is a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta, hiszen rámutatott, hogy a lélegeztetőgépen lévő beteg ellátásához 5-6 szakember szükséges, akik folyamatosan védőöltözetben kell dolgozzanak. Az elmúlt tíz hónap tapasztalata szerint súlyos esetekben a koronavírus-fertőzés nem csak a tüdőt érinti, hanem az egész szervezetben általános gyulladás keletkezik, károsodhat a vese, a máj és más szervek, illetve megnő a vér alvadékonysága és mikrotrombózisok keletkeznek, ami nehezíti az oxigén átjárását a vérrendszerben.

Feszített tempóban dolgoznak, hogy egyforma ellátást biztosítsanak mindenkinek

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója felidézte: tavaly március 22-én azonosították az első koronavírussal fertőzött beteget a kórházban, azóta versenyt futnak az idővel, hiszen bár sokan gyógyulnak meg, de folyamatosan érkeznek az újabb súlyos és nagyon súlyos állapotban levő betegek, így az orvosok, asszisztensek, ápolók és kisegítő személyzet megfeszített munkájára van szükség, hogy mindenki egyforma ellátást kaphasson.

Az intenzív terápiás osztály feladatkörébe tartozik a kritikus állapotban levő betegek ellátása, a műtétek során az altatás, és a transzfúzió. Az osztályon jelenleg nyolc orvos dolgozik, legutóbb decemberben alkalmaztak orvost, jelenleg két állás van meghirdetve és öt, intenzív terápiás képesítésű rezidens orvost szeretnének foglalkoztatni a sürgősségen, összegzett a kórházigazgató.