Háromszéken a 2750 pedagógus közül 850-en igényelték a koronavírus elleni védőoltást, vagyis a tanárok, tanítók, óvónők alig 31 százaléka iratkozott fel az igénylők listájára. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: arra számít, hogy az oltásra jelentkezők száma növekedni fog és a pedagógusok többsége kérni fogja a fertőzés ellen védettséget jelentő vakcinát, miután visszajelzést kaptak azoktól a kollégáiktól, akik első körben megkapták az oltást. A háromszéki pedagógusok egy része nemrég átesett a fertőzésen és ők is kivárnak, hogy megtapasztalják, jelentkeznek-e mellékhatások a beoltott kollégáiknál.

Kiss Imre
Kiss Imre főtanfelügyelő | Fotó: Vargyasi Levente

Kiss Imre érdeklődésünkre elmondta: minden háromszéki tanintézet kijelölt egy oltásfelelőst, aki összesítette a pedagógusok oltási igényét és regisztrálta az igénylőket, feltöltötte azok adatait a kormány által létrehozott platformra. Ezt követően az igénylőknek egyénileg kell időpontot foglalniuk valamelyik oltási központban. A főtanfelügyelő úgy tudja sok háromszéki pedagógus élt a lehetőséggel és már vasárnap és hétfőn foglaltak időpontot valamelyik oltóközpontban.

Jelenleg gondot jelent, hogy Sepsiszentgyörgyön januárra már minden hely foglalt, így aki gyorsan meg szeretné kapni a vakcinát a kézdivásárhelyi vagy kovásznai oltópontok valamelyikében foglalhat januárra. Arra is van példa, hogy a jogosultak inkább vállalják egy más településre való utazást, minthogy várjanak míg lesznek szabad időpontok a sepsiszentgyörgyi oltóközpontban.

Koronavírus oltás
Koronavírus elleni oltás | Fotók: Kocsis B. János

A főtanfelügyelő szerint Háromszéken már készülnek az iskolák, óvodák február 8-i megnyitására, amikor a pedagógusok és a diákok is visszatérhetnek a tanintézetekbe. A tanfelügyelőség eddig 2800 liter fertőtlenítőt, 280 ezer védőmaszkot osztott szét a tanintézetek között.