Az elmúlt 30 év közpolitikái a problémák elmélyüléséhez vezettek nem pedig a megoldáshoz, állapította meg Antal Árpád. „Sok mindent elárul a helyzetről, hogy idén Romániában az első megszületett gyermek anyja egy alig 15 éves lány volt”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint hiányos a szexuális felvilágosítás, létezik a családon belüli erőszak és a meglévő közpolitikák azt ösztönzik, hogy a nagyon szegények sok gyereket vállaljanak és abból éljenek meg.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Vargyasi Levente

Ezeken változtatni kell, hogy meg tudják állítani a ketyegő szociális bombákat mint amilyen a sepsiszentgyörgyi Őrkő egyed is, amely emellett közbiztonsági értelemben is ketyegő bomba, mondta Antal Árpád, aki szerint az őrkői életkörülmények megváltoztatására rendelkezésre álló 7 millió euró sok pénz, de nem elég, hiszen annyira összetett a probléma, hogy 70 millió euró sem lenne elegendő. Sepsiszentgyörgy polgármestere újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: csupán a szerencsén múlt, hogy az Őrkőn nem égett le a roma negyed, ahogyan az sajnálatos módon Csíkszeredában megtörtént.

Ház az Őrkő negyedben
Ház az Őrkő negyedben | Fotó: http://andrezsuzsa.blogspot.com

Antal Árpád szerint azzal nem oldódik meg a probléma, hogy olyan ingatlanok épülnek amire van engedély, hanem szükséges az integrálás, az egészségügyi, oktatási helyzet megoldása és munkahelyek biztosítása is. Az nem vezet sehová, hogy az állam a szociális és gyermeknevelési segélyt biztosítja a mélyszegénységben élőknek, ahelyett hogy segítené a cégeket, hogy mélyszegénységben élőket alkalmazzanak és ők megéljenek a keresetükből. Gond az, hogy ez rövid távon elégedetlenségeket szül és ezt a kormányok nem merik felvállalni, mondta Antal Árpád.