Szükséglakásokat kell építeni országszerte, hogy ha valamilyen szerencsétlenség történik a bajba jutott családokat el lehessen helyezni, mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: csupán a szerencsén múlt, hogy az Őrkőn nem égett le a roma negyed, ahogyan az sajnálatos módon Csíkszeredában megtörtént. Szerencsétlenség esetén Sepsiszentgyörgyön is el lehet szállásolni pár ezer embert a sportcsarnokban, ám ez csak rövid távon lenne megoldás, nem lehet hosszú ideig ott tartani a bajba jutottakat. Az a megoldás, hogy szükséglakásokat építsenek, hogy az önkormányzatok tűzeset, földrengés, más katasztrófa esetén átmeneti szállást tudjanak biztosítani a bajba jutottaknak.

Antal Árpád elmondta, hogy az RMDSZ javaslatára a kormányprogramban szerepel a szükséglakás program finanszírozása, a fejlesztési minisztérium várhatóan 2 milliárd lejt fog fordítani szükséglakások építésére. Sepsiszentgyörgyön például 400 szükséglakást kellene építeni, mondta a polgármester, aki szerint uniós pályázat által az önkormányzat 40 szükséglakást épít és bíznak abban, hogy a kormányprogramból még legalább 100-at meg tudnak építeni. A szükséglakás nem ugyanaz mint a szociális lakások, ezeknek üresen kellene állniuk, hogy ha probléma van azonnal be tudják költöztetni a bajba jutottakat, magyarázta Antal Árpád, aki szerint amint idővel megszűnnek a potenciális problémák a szükséglakások egy részét akár szociális lakássá is át lehet alakítani.

földrengés veszélyes tömbház
A Domb utcai földrengés veszélyes tömbház | Fotó: Városháza Sajtóirodája

Sepsiszentgyörgyön már most szükség van ilyen lakásokra, hiszen egyrészt 7 millió eurós pályázatból szeretnének javítani többek közt az Őrkőn élők életkörülményein. Gond az, hogy az őrkői házakat nem tudják úgy lebontani és újakat építeni, hogy eközben nincs hová költöztetni az ott lakókat. Hasonló a probléma a Domb utcai földrengés által veszélyeztetett tömbház szerkezetének megerősítése esetében is. Ez a munkálat is azért áll mert 40 szükséglakás kellene, hogy az érintett tömbház lakóit átmenetileg oda lehessen költöztetni, mondta Antal Árpád. Hozzátette: a földrengés által veszélyeztetett épületek esetében nem elfogadható az, hogy a tulajdonosok kell részben finanszírozzák a munkálatokat, hiszen ez közérdek. Ennek érdekében Cseke Attila fejlesztési miniszter azt mondta, hogy törvénymódosítást készítenek, hogy közpénzből lehessen felújítani a földrengés által veszélyeztetett ingatlanokat, számolt be Antal Árpád.