Sepsiszentgyörgy vezetősége kiemelten fontosnak tartja, hogy a roma közösség is részesedjen a város fejlődéséből és jobb életkörülmények között élhessen, fogalmazta meg Tóth Birtan Csaba alpolgármester a „kettős kisebbségben” című székelyföldi romák helyzetéről szóló sepsiszentgyörgyi konferencián.

Az RMDSZ háromszéki szervezete által megrendezett eseményen Tóth-Birtan Csaba hangsúlyozta: elkötelezettek abban, hogy a roma felnőttek számára szakmai képzéseket és munkahelyeket biztosítsanak a fiatalokat pedig tanulásra ösztönözzenek. A nyitottság, az elfogadás, a kölcsönös megértés és a szeretet nyelve segíthet az együttélés javításában – fogalmazott az alpolgármester.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester | fotók: Török Etele

Az oktatás segíthet a roma közösségnek kiemelkedni a jelenlegi helyzetből

„A mi felelősségünk, hogy a roma közösség minden tagjának lehetősége legyen iskolába járni, hiszen a tanulás segíthet a közösségnek kiemelkedni a szerényebb helyzetből”, fogalmazta meg Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő. Makkai Péter, az RMDSZ háromszéki szervezete roma munkacsoportjának vezetője szintén az oktatás szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Makkai Péter és Dima Mihály

Dima Mihály, az Erdélyi Roma Testvériség Egyesület elnöke arra mutatott rá, hogy a roma közösség része a nagy közösségnek, és úgy kell mediátorok segítségével támogatást biztosítani, hogy a roma közösség is egyenértékű, minőségi oktatásban és egészségügyi ellátásban részesüljön és a jövőben helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon. Ugyanakkor különös hangsúlyt kell fektetni a kisebbségi kultúra megőrzésére és a társadalmi egyenlőség előmozdítására.

A párbeszéd és az értékek kötnek össze

A sepsiszentgyörgyi eseményen a szomszédos, Hargita megyei roma-helyzetről András Lóránd, a Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoport koordinátora számolt be. Rámutatott, hogy két éve kezdtek dolgozni az együttélés feltételeinek javításán. Kezdetben részletes felmérésre került sor, amely eredményeként megalkották az együttélési stratégiát, amelynek elsődleges célja, hogy a Hargita megyében élő cigány közösségeknek megteremtsék a lehetőséget arra, hogy egyenlőek legyenek, hogy előre haladjanak és, hogy Hargita megye közösségét gazdagítsák.

Sztojka Attila, magyarországi romaügyi kormánybiztos online jelentkezett be az eseményre és elmondta: a párbeszéd tud előrevinni és az értékek tudnak összekötni bennünket. Megítélése szerint a sepsiszentgyörgyi rendezvény alapja azoknak az értékeknek a megkeresése, amelyek nem a különbségeket mutatják be, hanem amelyek összekötnek. A párbeszéd – amit a konferencia keretében is folytattak – célja az kell legyen, hogy a kisebbségtudatot és a nemzettudatot, az összetartozás és összefogás elérésével valósítsák meg.