Sepsiszentgyörgy egyik hátrányos helyzetű övezetének tekintett Csíki negyedben nyitott Közösségi központot a város önkormányzata civil szervezetekkel együttműködve. Új otthonra találhat a Csíki negyedi közösség minden generációja az Otthon sétány 34-es, tízemeletes tömbházának földszintjén berendezett közösségi központban. A gyerekeknek játékos foglalkozásokat kínálnak, miközben a szülőknek, felnőtteknek és időseknek is személyre szabott tanácsadást, támogatást nyújtanak, segítenek a kríziskezelésben vagy szociális jellegű ügyeik intézésében. Emellett a központ helyszíne lesz mások által szervezett, közösségi jellegű, családias eseményeknek, sorolták.

Közösségi központ megnyitója: balról - Szép Márk Linda, Tóth Birtan Csaba, Hubbes Kinga | Fotó: Kovács Zsolt
Közösségi központ megnyitója – balról – Szép Márk Linda, Tóth Birtan Csaba, Hubbes Kinga | Fotó: Kovács Zsolt

Tóth Birtan Csaba alpolgármester arról számolt be, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből 513.000 lejből újította fel a tízemeletes tömbház földszintjén lévő ingatlant és további 91.000 lejből bebútorozták a helységeket a közösségi központ számára. A Csíki negyedi közösségi központ egyike azoknak a beruházásoknak, amelyet a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (Sepsi GAL) valósít meg a város három hátrányos helyzetű övezete – Őrkő és Csíki negyed, illetve Szépmező – felzárkóztatása érdekében. Az alpolgármester rámutatott: a pályázat lejárta után a sepsiszentgyörgyi önkormányzat vállalta, hogy további 3 évig finanszírozza a közösségi központ működtetését.

Szép Márk Linda hozzátette: a városháza szociális irodája az épület gazdájaként fizeti a fenntartási költségeket, illetve kiegészítő szolgáltatásként, hetente két alkalommal egy szociális munkásuk jelen lesz a központban és egyénre szabott tájékoztatást, tanácsadást nyújt például szociális jellegű juttatások eléréséről, amit bárki igényelhet, aki a Csíki negyedben lakik. A városháza szociális irodájának képviselője szerint a következőkben bővíteni szeretnék kínálatukat, így 2 egészségügyi asszisztens és 1 egészségügyi mediátor különböző medikális szolgáltatásokat nyújt majd a Csíki negyedieknek. Céljuk az, hogy a közösség nyisson feléjük és együtt tudják feloldani akár a tabu témákat is.

A közösségi központ tevékenységeit a Caritas sepsiszentgyörgyi csapata – szociális munkás, pedagógus, pszichológus – biztosítja, számolt be Hubbes Kinga. A segélyszervezet régiós koordinátora szerint az a cél, hogy tevékenységeik által minél közelebb kerüljenek a Csíki negyedben élő családokhoz és gyerekektől idősekig minden generációnak nyújtsanak különböző szolgáltatásokat, így például mondókázó foglalkozásokat szerveznek a legkisebbeknek, de más foglalkozásokba bevonják a fiatalokat, megszólítják a kisgyerekes családokat és jövendőbeli szülőket és idősebbeket is, mindezeket a közösség részéről érkező igények szerint alakítják. A Csíki negyedi központ minden nap reggeltől délutánig látogatható.

Eszközöket adnak, amikkel az érintettek túl tudnak lépni nehézségeiken

Hubbes Kinga rámutatott: a Csíki negyedi közösségi központ által kínált szolgáltatások célja, hogy az ott élő családoknak olyan lehetőséget és eszközöket adjanak, amik által változtatni tudnak életükön és túl tudnak lépni nehézségeiken. Tóth Birtan Csaba hozzátette: a civil szervezetek a legalkalmasabbak arra, hogy közel kerüljenek a közösséghez, hiszen számos olyan problémával találkozhatnak az emberek, amik nem kezelhetőek az önkormányzat rendelkezésére álló adminisztratív eszközökkel.

A Csíki negyedi közösségi központ keddi megnyitója alkalmából nyílt napot szerveztek és kreatív, szórakoztató, közösségi, családi és gyermekfoglalkozásokkal, zenés társasjátékokkal várták az ott lakókat.