Sepsiszentgyörgyön az oltásközpontok elő vannak készítve, hogy péntektől el lehessen indítani a koronavírus elleni oltáskampány második szakaszát. Pénzforrást ugyan nem kaptak Bukaresttől, de nem ezen fog múlni a folyamat sikere, állapította meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint várhatóan nem érkezik egyszerre sok oltóanyag, ezért egyelőre nem lesz szükség sok alkalmazottra. Sepsiszentgyörgyön két oltóközpontot rendeztek be a Szociális igazgatóság Dália utcai épületében és a strand épületében.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a Romániára jellemző kapkodással indul a koronavírus elleni oltáskampány, és mivel a miniszterelnök októberig 10 millió személy beoltásával számol, az történik, hogy az első egymillió oltása lesz nehezebb míg kialakul a rendszer és munkamódszer, majd a következő 9 millió személy oltása könnyebb lesz.

Ne osszon a kormány feladatokat ha nem ad hozzá pénzt!

Mint ismert a kormány eredetileg az önkormányzatokra szerette volna hárítani az oltóközpontok kialakításának és a személyzet fizetésének költségeit, ami ellen határozottan tiltakozott a Romániai Municípiumok Szövetsége, ezért ígéretet kaptak arra, hogy a kormány pénzt is biztosít ehhez a feladathoz. Az Emil Boc kolozsvári polgármester, a municípiumok szövetségének elnöke által megfogalmazott határozott álláspont elvi kérdés volt, mondta Antal Árpád, aki szerint azt kellett gyorsan és határozottan leszögezni, hogy ne adjon a kormány feladatokat az önkormányzatoknak úgy, hogy nem biztosítja a pénzforrásokat is.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotók: Vargyasi Levente

„Lehet, hogy az oltásközpontok létrehozása nem lenne nagy erőfeszítés az önkormányzatoknak, de ha ez így marad, a kormány gyorsan beleszeret abba, hogy feladatokat osszon pénzforrások nélkül vagyis, hogy a döntéseket ő hozza de a megvalósítást költségét más fedezze”, mondta Antal Árpád, aki szerint ez minden kormányra érvényes, például így történt tavaly is amikor a belügyminiszter elrendelte, hogy az önkormányzatoknak fertőtlenítő szereket kell kihelyezniük a tömbházakhoz, ám ezekhez nem adott pénzt.

„Az oltás kapcsán legfontosabb, hogy mondjuk el az igazat!”

„Mindenkinek joga van eldönteni, hogy beoltatja magát vagy sem. Én hiszek az orvosokban és a matematikában”, mondta Antal Árpád arra az újságírói kérdésre, hogy mi az álláspontja a koronavírus elleni oltásról. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: Kelet-Európában az elmúlt évtizedekben nem zajlott vita az oltásokról, pontosabban nem volt oltás melletti tájékoztató kampány ám egyes csoportok folytattak oltás ellenes kampányokat, hogy nem kell beoltatni a gyerekeket. Emiatt a közéletben inkább oltás ellenes hangulat alakult ki mint oltást támogató hangulat.

Antal Árpád felidézte, hogy néhány éve – még a koronavírus előtt – Brüsszelben részt vett egy oltás témájú szakmai konferencián, ahová meghívtak minden szereplőt, így jelen voltak a tudományos világ képviselői, az oltás lobbisták és az oltást ellenzők is, akik ütköztették álláspontjukat. Ezen a konferencián bemutatták azt, hogy különböző betegségek, mint például a gyermekbénulás esetében mit jelentett az ha valaki be volt oltva vagy sem.

Antal Árpád

Nem mond igazgat az, aki azt állítja, hogy az oltás nem jár kockázattal”, mondta Antal Árpád, aki szerint fontos az, hogy mondjuk el az igazgat arról is, hogy milyen lehetséges veszélyekkel jár a vakcina és azt is, hogy mi a veszélye, ha nem oltják be magukat. Statisztikailag pedig a be nem oltás nagyobb veszélyt jelent mint maga az oltás, vagyis a betegség lényegesen több halálesetet okoz mint amit az oltás okozhat, mondta Antal Árpád, aki szerint ennek tudatában mindenkinek joga van eldönteni, hogy beoltatja magát vagy sem, de ezt a kérdést racionálisan kell megközelíteni. „Ha orvoshoz fordulunk amikor betegek vagyunk, akkor most el kell fogadnunk amit az orvosok mondanak, hogy a koronavírus elleni oltás segít rajtunk”, összegzett a sepsiszentgyörgyi elöljáró.