Felgyorsítja a kórházi diagnózist, hogy hivatalosan is elfogadott az antigén gyorstesztek eredménye, állapította meg Rosu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerdai sajtótájékoztatón elmondta: ha egy antigén gyorsteszt eredménye pozitív, akkor hivatalosan is koronavírus fertőzöttnek lehet tekinteni a pácienst, viszont ha az antigén gyorsteszt eredménye negatív ám az érintettnek betegségre utaló tünetei vannak, akkor megerősítésként elvégzik a PCR tesztet is, mert ez mutatja ki legbiztosabban a vírus jelenlétét. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint rendelkeznek antigén gyorsteszt készlettel, így 2000 teszt van a sürgősségi osztályon és további 2000 teszt a kórház raktárán.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 28 koronavírus fertőzöttet és 4 fertőzés gyanús személyt ápolnak, akiknek állapota súlyos vagy nagyon súlyos. Közülük 6-an az intenzív terápiás osztályon vannak kritikus állapotban. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: a sebészeten két olyan brassói koronavírus fertőzöttet ápolnak akiket a szomszédos megyében műtöttek meg egy klinikán ám egy igen rezisztens baktériummal felülfertőződtek, ők egy ritka és drága antibiotikumos kelezést kell kapjanak hosszú ideig. A sepsiszentgyörgyi kórházból az elmúlt egy hét alatt 21 koronavírus fertőzöttet engedtek haza gyógyultan és 4 koronavírushoz köthető haláleset történt. Rosu Mátyás orvosigazgató rámutatott: a szilveszteri mulatságok hatása január közepéig fog megmutatkozni, akkorra várható az esetszámok növekedése.

András Nagy Róbert elmondta: a sepsiszentgyörgyi kórházban tavaly decemberben a sürgősségi osztályon 1850 beteget láttak el, közülük 350 gyereket. A járóbeteg rendelőben 5500 pácienst láttak el, közülük 219-et telemedicina révén. Decemberben a kórházba 1000 beteget utaltak be, közülük 97-en voltak koronavírus fertőzöttek, illetve múlt hónapban 163 koronavírusból meggyógyult személyt engedtek haza, illetve a kórház laboratóriumában 1500 PCR tesztet végeztek el.