A házi karanténban lévő koronavírus fertőzöttek elhúzódó magas láz, légszomj, köhögési rohamok, levertség esetén mindenképpen kérjenek orvosi segítséget és menjenek kórházba, hívta fel az érintettek figyelmét András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: az elmúlt időszakban több olyan koronavírus fertőzés által okozott elhalálozás is történt, amikor a házi karanténben lévő beteg állapota súlyosbodott, de nagyon későn került kórházba, legtöbb esetben egyenesen az intenzív terápiás osztályra, ám életét már nem sikerült megmenteni.

András Nagy Róbert szerint a fertőzés kezelési protokollum szerint a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus fertőzöttek házi karanténban maradhatnak ám ha állapotuk súlyosbodik mentőt hívhatnak amely kórházba szállítja őket, ahol szakorvos vizsgálja meg és dönt a szükséges kezelésről vagy kórházba utalásról.

koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya
Koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya | Fotó: Kovács Zsolt

Fontos viszont, hogy ne utolsó pillanatban kérjenek orvosi segítséget! A kórházmenedzser szerint akkor indokolt kórházba menni ha a koronavírus fertőzött huzamosabb ideig, több napon át magas lázzal küzd, ha elhúzódik a levertség, akár a beszéd is fáradékonyságot okoz, ha súlyosbodik a köhögés, 5-10 perces köhögési rohamai vannak, illetve a betegnek légszomja van.

Megugorhat a fertőzések száma ha ünnepekkor ellazulunk!

Bár nem csökkent jelentős számban a koronavírus tesztek száma, csökkenőben van a sepsiszentgyörgyi kórházban ellátott fertőzöttek száma, mutatott rá szerdai online sajtótájékoztatón András Nagy Róbert, aki szerint jelenleg 37 koronavírus fertőzöttet és 5 fertőzés gyanús személyt ápolnak a kórházban közepes vagy súlyos állapotban. A fertőzöttek közül 7-en vannak az intenzív terápiás osztályon kritikus állapotban. Az elmúlt egy hétben 25 fertőzöttet gyógyultan hazaengedtek, illetve 6 koronavírus fertőzött elhunyt. Az 55 és 85 év közötti fertőzötteknek mind volt valamilyen társult betegsége is.

András Nagy Róbert szerint az elmúlt időszakban folyamatosan jelentkeztek a kórházban olyanok, akik kigyógyultak a koronavírus fertőzésből ám utólag is légzési nehézségekre panaszkodnak, ezt nevezik “poszt covid szindrómának”. Mivel a fertőzéssel járó súlyos tüdőgyulladás károsítja a tüdőszövetet előfordul, a légszomj, amit a kórházban oxigén terápiával kezelnek. A kórházigazgató szerint december végéig várható, hogy poszt covid szindrómával több beteg is visszatér a kórházba, mivel novemberben nagyszámú koronavírus fertőzött volt Háromszéken.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert visszafogott, szűk körű ünneplésre kéri a lakosságot, annak elkerülése érdekében, hogy karácsony és szilveszter után ismét megugorjon a fertőzöttek száma. Rámutatott, hogy nagyban függ a lakosságtól az, hogy Sepsiszentgyörgyön ne kelljen ismét szigorítani a korlátozó intézkedéseket, illetve az emberek hozzáállásától függ, hogy újraindulhatnak-e az iskolák és óvodák. A kórházigazgató szerint aggodalomra ad okot, hogy karácsony előtt tömve vannak a bevásárló központok, illetve egyesek nagy karácsonyi ünnepségre és tömeges szilveszteri mulatságra készülnek.

Az ilyenkor szokásosnál kevesebb az influenzás megbetegedés!

András Nagy Róbert a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: van, de nem számottevő az influenzás betegek száma a sepsiszentgyörgyi kórházban. Bár a tünetek hasonlóak, az influenzának kisebb a lappangási ideje, így pár nap alatt tünetet produkál a fertőzött, míg a koronavírus fertőzés esetében a lappangási idő akár 14 nap is lehet. Magyarázata szerint kizárólag PCR teszt elvégzésével különböztethető meg az influenza és a koronavírus fertőzés. A kórházigazgató szerint a koronavírus fertőzés megelőzése érdekében bevezetett kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézmosás mind hozzájárul ahhoz, hogy az ilyenkor szokásosnál kisebb legyen az influenzás megbetegedésének száma is, hiszen ezek az óvintézkedések minden cseppfertőzéssel terjedő vírus esetében hatékonyak.