Háromszéken 13 oltási központban fogják beadni a lakosságnak a koronavírus elleni védőoltást, minden ilyen központ a városokban fog működni, nyilatkozta Iulian Todor. A Kovászna megyei prefektus szerint hat oltási központot egészségügyi intézményekben rendeznek be, további hét oltópontot más jellegű épületekben helyeznek el. Iulian Todor prefektus leszögezte: a Háromszéken kijelölt oltási központok helyszínei egyelőre javaslatok a végleges döntést ezek elhelyezéséről az Egészségügyi Minisztérium fogja meghozni.

Iulian Constantin Todor
Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Ágoston László a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője hozzátette: a 13 oltási központ mellett létrehoznak egy mobil oltási központot is, amely által elsősorban az idősotthonok lakóinak tudják beadni a koronavírus elleni védőoltást, ők ugyanis nem tudják felkeresni a városokban lévő oltópontokat. Azt is pontosította, hogy a kórházakban berendezett oltási központokban kapják meg a vakcinát a háromszéki egészségügyi alkalmazottak, míg a hét másik központban a lakosságot fogják beoltani koronavírus ellen.

Ágoston László hozzátette: egyeztettek a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai, baróti és bodzafordulói polgármesterekkel és ezekben a városokban hét helyszínt sikerült azonosítani, ahová a lakosság számára oltási központokat lehet berendezni. „Kis megye vagyunk, nem terveztünk ennél több oltópontot létrehozni mivel ezekhez egészségügyi személyzetet is kell biztosítani. Szerencsére a városok úgy helyezkednek el, hogy a megye minden térségét sikerül lefödni”, mondta a háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt
Idén 10.000 dózis COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába

Klaus Iohannis államfő szerdán bejelentette: lehetséges, hogy már karácsony és szilveszter között megérkezik Romániába az első 10.000 dózis a COVID-19 elleni vakcinából. Hozzátette: ez egy „szimbolikus tétel” ami arra elég, hogy az oltás szimbolikusan kezdetét vehesse, mivel fontos, hogy az oltási kampányokat egyidejűleg kezdjék el az Európai Unió teljes területén.

A 10.000 dózis vakcina 5000 személy beoltásához elegendő. A következő adagot januárra várják, és az egészségügyben, öregotthonokban dolgozók, illetve a veszélyeztetett kategóriákba tartozó személyek immunizálására fogják használni – nyomatékosította Klaus Iohannis. A koronavírus elleni oltás nem lesz kötelező Romániában, de nagyon javallott – emlékeztetett az államelnök.