Háromszéken több koronavírus fertőzésből kigyógyult személy is visszakerült a kórházba „poszt-covid szindrómával”, számolt be szerdai sajtótájékoztatón Rosu Mátyás. A sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója szerint az elmúlt időszakban több olyan beteg is jelentkezett a kórházban, akit korábban koronavírus fertőzéssel kezeltek, meggyógyult és hazaengedték ám rosszabbodott az állapotuk ezért ismét kórházi ellátásra szorultak.

Rosu Mátyás szerint a poszt-covid szindróma azoknál alakulhat ki, akiknél a vírusfertőzés tüdőgyulladást okozott és nagy területen tönkrement a tüdőszövetük, hegesedés alakult ki ezért jelentősen lecsökkent a működő tüdőfelületük, vagy koronavírus fertőzésből való kigyógyulásukat követően megfertőződtek valamilyen baktériummal. A poszt-covid szindrómával kórházba került személyek oxigénterápiás kezelésben részesülnek. Rosu Mátyás szerint ezek a betegeknek idővel javul a tüdejük állapota ám maradhatnak olyan elváltozásokkal, amik miatt például nem lehet belőlük élsportoló.

Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser
Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser | Archív fotók: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója hozzátette: a poszt-covid szindrómával küszködő betegeken segítene az úgynevezett oxigén koncentrátor készülék, amely a levegőből veszi az oxigént, tehát nem olyan kapacitású mint a kórházakban használt készülékek ám megfelelőek arra, hogy otthon meg lehessen vele oldani az oxigén pótlást. A kórházigazgató szerint a következőkben stratégiai döntést kellene hozni és felkészíteni a rehabilitációs kórházakat a posztcovid szindrómás panaszokkal érkező betegek ellátására, ehhez meg kell oldani az érintett kórházak oxigén pótlását.

Sürgősen döntést kell hozni a kórházak finanszírozásáról!

András Nagy Róbert szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: eljött az idő, hogy a járványügyi kórházak helyzetét figyelembe véve sürgősen döntést hozzanak a kórházak és az egész egészségügyi rendszer finanszírozásáról. A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a finanszírozásban különbséget kellene tenni a kórházi szintek között és bevezetni a teljesítmény alapú finanszírozást.

András Nagy Róbert rámutatott egy megyei sürgősségi kórház, mint a sepsiszentgyörgyi több ügyeletvonalat tart fenn, nagyobb személyzettel és eszközparkkal rendelkezik aminek fenntartása mind költséges. „Én a versenyhelyzet híve vagyok és meggyőződésem, hogy vegyes rendszerű finanszírozást kell bevezetni, mert az egészségügyi alkalmazottak esetében is helyrehozná az egyenetlenségeket a teljesítmény alapú finanszírozás, amit a jelenlegi rendszer nem old meg.

A sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban jelenleg 61 koronavírus fertőzöttet és 10 fertőzés gyanús betegek kezelnek. Az intenzív terápiás osztályon tíz beteg van kritikus állapotban. December 2 és 9-e között 69 koronavírus fertőzött távozott gyógyultan és 16 koronavírushoz köthető elhalálozás is történt, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: az elmúlt héten koronavírus fertőzéssel kezeltek egy 9 éves oligofrén és alultáplált gyereket aki rendkívül zaklatott volt ezért egész napos felügyeletet igényelt. A sepsiszentgyörgyi kórház a sürgősség és a járóbeteg rendelőben november folyamán ellátott betegek egynegyede volt koronavírus fertőzött, a többi páciens más jellegű betegségekkel ápolták.