A koronavírus járvány miatt bevezetett kórházi látogatási tilalom sok kényelmetlenséget okoz a betegeknek, a hozzátartozóknak és az egészségügyi alkalmazottaknak is, mutatott rá András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerdai, online sajtótájékoztatón elmondta: az egészségügyi alkalmazottaknak nehézséget okoz, hogy a betegellátás mellett találjanak időt és módszert a hozzátartozók tájékoztatására is.

Megfeszített üzemmódban dolgoznak a fertőző osztályon

András Nagy Róbert szerint a látogatási tilalom és a súlyos állapotban lévő koronavírus fertőzöttek folyamatos ellátása miatt rendkívül nehéz a hozzátartozókkal való kapcsolattartás, emiatt néhányan vádaskodnak mert úgy érzik nem kapnak kielégítő válaszokat a páciensek állapotáról. Rosu Mátyás orvos igazgató szerint jelenleg súlyos és kritikus állapotban lévő koronavírus fertőzötteket kezelnek, az egészségügyi személyzet folyamatosan a betegek mellett van védőöltözetben.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt
Érdeklődjenek szervezetten hozzátartozóik állapotáról

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége arra kéri a betegek hozzátartozóit, hogy naponta 13-15 óra között érdeklődjenek telefonon, mert a nap többi részében a szakemberek nincsenek abban a helyzetben, hogy felvegyék a telefont. Arra kérik a betegek hozzátartozóit, hogy a családon belül szervezzék meg, hogy csak egy személy tartsa a kapcsolatot a kórházzal és aki megosztja az információkat a családdal, hogy a szakemberek tudjanak minden beteg egy hozzátartozónak információval szolgálni és az ellátással is foglalkozni.

Rosu Mátyás szerint jelenleg 252 beteget kezelnek a sepsiszentgyörgyi kórházban és az elmúlt egy hónapban összesen 1219 páciens volt beutalva. A jelenleg bennfekvők között 82-en koronavírus-fertőzöttek és 15-en fertőzés gyanúsak. Az intenzív terápián 12 beteget kezelnek. Az elmúlt egy hét alatt 55 koronavírus fertőzöttet engedtek haza gyógyultan ám ezidő alatt 13 haláleset is történt. A koronavírus fertőzés miatt elhunytak életkora 76 és 92 év között volt, mindannyiuknak voltak társbetegségeik.