Sepsiszentgyörgyön sikerült tisztázni a koronavírus elleni óvintézkedéseket és a keddtől, az egyre emelkedő fertőzöttségi mutató ellenére helyenként engedményeket is bevezetnek. A helyi Készenléti Bizottság döntése értelmében keddtől kezdődően a három sepsiszentgyörgyi bölcsőde újból folytathatja a tevékenységét. Sepsiszentgyörgy önkormányzata felhívja a szülők figyelmét, hogy amennyiben lehetséges csökkentsék a gyermekek idős személyekkel való érintkezését.

A központi zöldségpiac továbbra is nyitva marad azzal a megjegyzéssel, hogy a hús- és tejterméket forgalmazók a belső tereket kizárólag raktározásra használhatják, a termékeket a helyiségeken kívül szabad értékesíteni. A butikok esetében az árusítást úgy kell megoldani, hogy legtöbb egy ügyfél számára korlátozzák a belépést.

koronavírus
Koronavírus | Illusztráció: Tle Local Italy

Sepsiszentgyörgyön vasárnapra elérte a 6,94 ezreléket a 14 napra számolt fertőzöttségi mutató és a fertőzés esetek száma továbbra is növekvőben van! Emiatt az önkormányzat felhívja a lakók figyelmét a megelőző intézkedések betartására: a védőmaszk helyes viselete, a torlódások elkerülése és a megfelelő távolságtartás más személyektől, szigorú kézhigiénia.

Amennyiben az esetszámok továbbra is növekedni fognak, bekövetkezhet Sepsiszentgyörgy karanténba helyezése, ez maga után vonja a saját felelősségű nyilatkozatok újbóli bevezetését minden kijárásra, a kijárási alkalmak korlátozását bizonyos helyzetekre és más, nem kívánt korlátozások bevezetését.

kijárási tilalom
Kijárási tilalom ellenőrzése Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Kovács Zsolt

Mától kezdődően az Országos Készenléti Bizottság határozata értelmében az ország minden iskolája és óvodája online oktatásra tér át, bezárnak a zárt terekben működő piacok és vásárok, kötelező a maszk viselése az egész ország területén, a boltok este 9 órakor zárnak és tilos az este 11 óra és hajnali 5 óra közötti a közlekedés. A gyógyszertárak és a házhoz szállítást végző cégek kivételével a cégek és intézmények kötelezően be kell vezessék az otthoni vagy a váltásban történő munkavégzést.

Háromszéken megdőltek a járványrekordok!

Kovászna megyében a 14 napra számított koronavírus fertőzési mutató meghaladta a 3 ezreléket míg Sepsiszentgyörgyön ez a mutató már közel 7 ezrelékes! A prefektúra hétfői tájékoztatása szerint 45 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak, miközben vasárnap már 76-, szombaton pedig rekordszámú 193 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Hétvégén három koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozás is történt. Kovászna megyében a járvány kitörése óta eddig 2830 személy fertőződött meg koronavírussal, 1977-en meggyógyultak és 70 személy elhunyt. Háromszéken jelenleg 111 fertőzött van intézményes karanténban a kórházakban, 950 esetben rendelték el a lakhelyi elkülönítést.

kijárási tilalom
Kijárási tilalom ellenőrzése | Fotó: Kovács Blanka

A prefektúra hétfői tájékoztatása szerint Kovászna megyében a 14 napos fertőzöttségi mutató 3,15 ezrelékes. Összesen 25 olyan település van, ahol a fertőzöttségi incidencia meghaladta a 3 ezreléket, ezek Sepsiszentgyörgy, Egerpatak, Árkos, Barót, Bikfalva, Bita, Bodos, Barátos, Kálnok, Kökös, Kovászna, Illyefalva, Nyújtód, Márkosrét, Csomortán, Márkosfalva, Mikóújfalu, Maksa, Oltszem, Petőfalva, Poján, Szentkirály, Szörcse, Cófalva és Zabola. Emellett 21 Kovászna megyei településen 1,5 és 3 ezrelék között van a fertőzöttségi mutató, 26 településen 1,5 ezrelék alatti az incidencia és jelenleg 50 olyan település van, ahonnan nem jelentettek koronavírus fertőzöttet.