Hétfőtől, november 9-től rendkívüli korlátozásokat vezetnek be Romániában a koronavírus járvány megfékezésére, jelentette be csütörtök este Klaus Iohannis. Az államfő szerint hétfőtől az ország minden iskolája át kell térjen távoktatásra. A köz- és magánszférában dolgozók egyaránt át kell térjenek távmunkára. Az üzletek legkésőbb este 9-kor be kell zárjanak. Az egész országban kötelezővé válik a maszkviselés. Ugyanakkor betiltják a nyilvános és magán jellegű bulikat és bezárják a vásárokat és piacokat.

23 óra és 5 óra között kijárási korlátozások lépnek életbe; a lakást csak munkavégzés, gyógyszerbeszerzés, orvosi vizsgálat, ingázás, gyerek- és idősgondozás céljából vagy a családban történt haláleset miatt lehet elhagyni; a lakhelyelhagyás célját a személyi adatokkal együtt egyéni felelősségvállalási nyilatkozatban kell rögzíteni, a kitöltött formanyomtatványt pedig az éjszakai igazoltatáskor fel kell mutatni a hatóságoknak.

Az államfő szerint az intézkedések célja, hogy a gazdaság ne álljon le, ugyanakkor az emberek is biztonságban legyenek. Klaus Johannis leszögezte: nem halasztják el a december 6-i parlamenti választásokat.

A szigorítások nem sértik az Alkotmányt

Nem ütközik törvénybe és nem sérti az Alkotmányt, ha a hatóságok elrendelik a kötelező maszkviselést és más szigorító intézkedéseket, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Puskás Bálint. A volt alkotmánybíró érdeklődésünkre kifejtette: a maszkviselés kötelezettsége az emberi szabadság korlátozásának minősül, ám a nemzetközi normák és Románia Alkotmánya is kimondja, hogy egyes jogok bizonyos esetben törvénnyel korlátozhatók.

Puskás Bálint
Puskás Bálint volt alkotmánybíró

Puskás Bálint hozzátette: a közegészségügyi helyzet tételesen szerepel indokként az emberi szabadság korlátozására. Románia Alkotmányának 53-as cikkelye világosan kimondja, hogy meghatározott időre törvénnyel lehet korlátozni a jogokat és azt is pontosítja, hogy a közegészségügyi helyzet ezek közé tartozik.

A volt alkotmánybíró leszögezte: nem alkotmányellenes, ha jogszabállyal elrendelik a kötelező maszkviselést és más szigorító intézkedéseket. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a járványhelyzet kezelése nemcsak Romániában, hanem világszinten is „elcsúszott”, a járvány kitörése óta sok egymásnak ellentmondó intézkedést foganatosítottak, a politikum pedig igyekezett a maga javára fordítani a járvány miatt kialakult állapotokat.