Ezekben a napokban sokan elégedetlenek a 3 ezrelékes fertőzési mutatót meghaladó településeken a kötelező maszkviselés és a távoktatás miatt ám van ennél rosszabb forgatókönyv is, amikor karantén alá helyezik a települést! Az illetékes hatóságok a koronavírus fertőzöttek számának jelentős növekedése esetén rendelhetik el a vesztegzárat, ahogyan ez már megtörtént több hazai településen.

Mindannyiunk felelőssége, hogy megelőzzük a karantént!

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád csütörtöki online sajtótájékoztatón a Sláger Rádió kérdésére válaszolva elmondta: érzékeli azt, hogy a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi mutató miatt bevezetett szigorításokhoz sokan negatívan viszonyulnak ám fontos azt tudatosítani, hogy „mindannyiunk felelőssége, hogy ne jussunk oda, hogy karantén alá kelljen helyezni az egész várost”. Az ugyanis sok szigorítással jár – a jelenleg érvényes maszkviselésen és távoktatáson túl – életbe léphet a kijárási tilalom, bezárnak egyes üzleteket ami összeroppanthatja a vállalkozókat, ezért szeretnénk ezt elkerülni, mondta Antal Árpád.

A döntéseket szakemberek készítik elő és a megyei vészhelyzeti bizottság hozza meg

A koronavírus járvány miatti óvintézkedések és szigorítások bevezetésének módszere az, hogy az érvényben lévő jogszabályi rendelkezések alapján a javaslatokat szakemberek fogalmazzák meg és a döntéseket a megyei vészhelyzeti bizottság hozza meg, magyarázta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, ő maga nem tagja a megyei vészhelyzeti bizottságnak ám informális beszélgetései vannak a bizottság tagjaival.

Antal Árpád óvintézkedés

„A cél közös, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy mihamarabb túl legyünk ezen a perióduson”, mondta Antal Árpád aki rámutatott: ha már a szabályok rögzítve vannak akkor azokhoz kell igazodni. A fertőzöttségi adatok matematikailag ellenőrzött tények, egy településen a 3 ezrelékes fertőzöttségi mutató evidencia, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: az is nyilvánvaló, hogy ahol kevés koronavírus tesztet végeznek ott lassabban lépik túl a 3 ezrelékes fertőzöttségi mutatót. „Erdélyben több tesztet végeznek mint a Kárpátokon túli megyékben ám nem hiszem, hogy kulturális vagy más szempontból a Kárpátokon túli megyékhez szeretnénk tartozni”, fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád szerint már közhelynek számít ám nyilvánvaló, hogy mindannyiunkon múlik, hogy a fertőzések aránya belátható időn belül 3 ezrelék alá csökken-e vagy tovább növekszik és eléri azt az arányt, amikor az illetékes hatóságok karantén alá helyezik az egész várost. „Ez esetben a prefektust védem, hiszen ő nem a saját feje szerint hozza meg a szigorító intézkedéseket hanem az alapján, amilyen javaslatot a szakemberek az asztalára tesznek”, fejtette ki Antal Árpád, aki szerint az elégedetlenek nem a politikusokkal kellene vitatkozzanak hanem a szakemberekkel.

Karantén esetén ezek az előírások

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester és a sepsiszentgyörgyi városháza madártávlatból | Fotó: Kovács Zsolt

A település lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két település lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a település határában posztoló rendőröknek. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazó-forgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.