Járványügyi szempontból nehéz időszak következik, hiszen egyre emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma és félő, hogy telítődnek a kórházak, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerint fontos lenne, hogy minden kórház bekapcsolódjon a koronavírus fertőzöttek ellátásába, hogy ne csak a sürgősségi kórházakra nehezedjen a teher, hiszen a városi kórházaknak is volt több mint fél évük volt felkészülni a koronavírus fertőzöttek fogadására és külön útvonalakat kialakítani a nem fertőzöttek számára. András Nagy Róbert szerint ezt a javaslatot megfogalmazzák az egészségügyi minisztérium fele is, illetve szorgalmazzák a tesztelési módszertan megváltoztatását olyan értelemben, hogy a kötelező tesztelési programba foglaljanak bele olyan rizikó csoportokat mint a családorvosok, tanárok, bolti eladók vagy pincérek.

Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser
Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser | Fotók: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója arra kérte a lakosságot, hogy fokozottan vigyázzanak magukra és szeretteikre, tartsák be az óvintézkedéseket mivel nehéz időszak következik. Rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban a járvány kitörése óta nem volt egyszerre ennyi koronavírus fertőzött beteg. Rosu Mátyás orvosigazgató hozzátette: jelenleg 90 fertőzöttet és 9 fertőzés gyanús személyt látnak el és mindannyian súlyos vagy nagyon súlyos állapotban vannak. Az elmúlt héten 59 fertőzöttet engedtek haza gyógyultan ám 7 koronavírus fertőzött elhunyt.

Átszervezték a kórházat, hogy több fertőzöttet be tudjanak fogadni

András Nagy Róbert szerint a koronavírus fertőzöttek egyre emelkedő száma miatt újra át kellett szervezni a sepsiszentgyörgyi kórház egyes osztályait, hogy be tudjanak fogadni minden beteget. Mivel a dialízisre szoruló háromszékiek között is egyre több a koronavírus fertőzött a kórház nefrológia osztályán kizárólag a koronavírus fertőzötteknek végzik el a művese kezelést, míg a nem fertőzöttek a városi dialízis központhoz fordulhatnak. Átszervezték a kórház tüdőgyógyászati osztályát is és egy emeletet a koronavírus fertőzötteknek tartanak fent. Emellett tele van a kórház koronavírus járványosztálya is.

András Nagy Róbert rámutatott, hogy a háromszéki önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi kórház vezetői tárgyalásokat folytatnak a brassói megyei kórházzal mert úgy érzik javítani kell a két egészségügyi intézmény együttműködésén, amely jelenleg egyoldalúan működik, azaz a sepsiszentgyörgyi kórház befogadja és ellátja a sebészeti beavatkozásra szoruló brassói koronavírus fertőzötteket ám a szomszédos megye kórháza is telítődött ezért nem tudja fogadni a sürgősségi ellátásra szoruló nem koronavírus fertőzött háromszékieket. Emellett egyeztetnek a kézdivásárhelyi városi kórházzal is, illetve várhatóan három rezidens orvos érkezik Sepsiszentgyörgyre, ami ugyancsak tehermentesíti a rendkívül kimerült személyzetet.

Mivel jelenleg nincs lehetőség alkalmazással enyhíteni a személyzet hiányt az osztályok közti áthelyezésekkel próbálják megoldani a problémákat, mondta András Nagy Róbert, aki szerint több visszajelzést kaptak, hogy költöztetik a betegeket a kórházon belül, de csak így tudják megoldani, hogy áthidalják a személyzethiányt és ellássák a folyamatosan növekvő esetszámot.

A sepsiszentgyörgyi kórház több mint 80 százalékban nem fertőzötteket ápol!

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben nem kell koronavírus teszt eredményt felmutatni ahhoz, hogy valaki bármilyen problémával a kórház sürgősségi osztályára, bármely más osztályra vagy a járóbeteg rendelőhöz forduljon. Hozzátette: a betegeken a kórházban elvégzik a koronavírus tesztet amiért nem kell fizetniük. Magyarázata szerint erre egyrészt a páciensek másrészt az egészségügyi személyzet védelme érdekében van szükség.

Moduláris sürgősség a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán
Moduláris sürgősség a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán

András Nagy Róbert arra is rámutatott, hogy a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház tevékenységének több mint 80 százalékát a nem koronavírus betegek kezelése jelenti. Októberben a kórházban összesen 1179 pácienst láttak el, ezek közül csupán 197-en voltak koronavírus fertőzöttek vagyis a tevékenység 16,7 százalékát jelenti a koronavírus fertőzöttek ellátása. Emellett több mint 2000 személyt láttak el a sürgősségi osztályon és mintegy 7800-at a járóbeteg rendelőben, sorolta az igazgató, aki szerint az onkológiai beavatkozásokat prioritásként kezelik és elvégzik.

A kórház és az egészségügyi személyzet sem kap több pénzt azért, hogy hány koronavírus fertőzöttet látnak el, tehát semmi alapja annak a híresztelésnek, hogy érdekük lenne minél több fertőzöttet kezeli, szögezte le ismételten András Nagy Róbert.