Kovászna megyében hétfőnnt nulla koronavírus-fertőzést jelentenek, miközben az országban meghaladta a négyezret a pozitív teszteredmények száma. A Kovászna megyei prefektúra eddigi hétfői jelentéseiben soha nem pontosította, hogy azért nem mutattak ki egyetlen fertőzést sem, mert vasárnaponként nem végeztek teszteket!

A Sláger Rádió által megszólaltatott szakértők szerint az egy napos kiesés nem befolyásolja számottevően a 14 napra számolt fertőzési mutatót, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy sokkal több tesztet kellene végezni, ám erre nincs sem laboratóriumi kapacitás sem elegendő szakember. Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi kórház és két magánlaboratórium végez koronavírus PCR- teszteket, egyik sem dolgozik vasárnap. Ezt viszont mindeddig elmulasztották közölni viszont a prefektúra hétfőnként nulla fertőzöttet jelent, amivel azt a hamis érzést keltik, hogy nem történtek újabb fertőzések.

Iulian Todor háromszéki prefektus

Ezentúl sürgősség esetén vasárnap is tesztelnek

Iulian Todor háromszéki prefektus a sajtónak úgy nyilatkozott: vasárnaponként nincs kérés mert a háziorvosok küldik a betegeket tesztre, mivel ők sem rendelnek vasárnap. A prefektus szerint a magánlaboratóriumokat nem lehet kötelezni, hogy vasárnap dolgozzanak, de elrendelte, hogy a közegészségügyi igazgatóság és a sepsiszentgyörgyi kórház úgy szervezze meg a tevékenységét, hogy sürgősség esetén vasárnap is teszteljenek.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

András-Nagy Róbert kórházigazgató elmondta: a kórház laboratóriumában, októberben 2298 tesztet végeztek el, miközben olyan megye is van, ahol naponta alig 8-9 tesztet futtatnak le. Vasárnaponként nem működik a laboratórium, mert nincs humánerőforrás, hogy ezt megoldják. Meglátása szerint a tesztelések módszertanán kellene változtatni, hogy valóban hatékony legyen a szűrés. Időszakonként újra kellene tesztelni azoknak a szakmáknak a képviselőit, akik kockázatot jelentenek a megfertőzésre és a terjesztésre, például a háziorvosokat, a pedagógusokat, a bolti eladókat, pincéreket.

Elszabadult a járvány!

A vasárnapi kiesés nem befolyásolja a 14 napos incidenciát, szögezte le megkeresésünkre dr. Fejér Szilárd a Pro Vitam diagnosztikai központ kutatója. Rámutatott, minél többet tesztelnek, annál több a pozitív eredmény, ám azok a megyék is előbb-utóbb bevörösödnek, ahol kevés tesztet futtatnak le. Ha elszabadul a járvány, egyre több a tünetes beteg, akit le kell tesztelni, akkor megemelkedik az incidencia, és be kell vezetni a korlátozásokat.

Fejér Szilárd
Dr. Fejér Szilárd a Pro Vitam labor kutatója

A kutató különben nem tartja hátrányos megkülönböztetésnek, hogy azokban a megyékben, ahol sokat tesztelnek, korábban bevezetik a szigorító intézkedéseket. „A számítási módszer valóban lehetőséget ad a szubjektivitásra, egy kis faluban ahol egy fertőzött miatt már elérik a 3 ezreléket meg lehetne fontolni a korlátozások bevezetését. Viszont a városokban, ahol hivatalosan 3 ezrelék a fertőzöttek aránya, a valóságban ez az arány akár 1-2 százalék is lehet. Ilyenkor indokoltak az óvintézkedések, nem veszítünk, ha ezeket időben bevezetik”- mutatott rá a kutató.

Kifejtette, a közegészségügyi igazgatóságtól kapják a tesztek egy részét, azokat a kontaktokat tesztelik, akiknek tüneteik vannak, ők a háziorvosnál kell jelentkezzenek. Ugyanakkor végzik a veszélyeztetett csoportok- gyerekotthonok, öregotthonok lakóinak, alkalmazottainak- rendszeres szűrését. Viszont egyre többen jelentkeznek olyanok, akiknek tüneteik vannak, ezért kifizetik a tesztet.

A nyár folyamán a betegek többsége otthon maradt, és teszt nélkül átvészelte a kórt, most már egyre többen kérik, kifizetik a tesztet, hogy tudják hányadán állnak. Fejér Szilárd arra is kitért, hogy a hazai laboratóriumok többsége teljes kapacitását kihasználva dolgozik, Kétszer-háromszor ekkora kapacitásra lenne szükség, hogy olyan mértékben teszteljenek, amivel megfékezik a járványt. Ugyanakkor a laboratóriumok hiába növelnék a kapacitást, ha nincs elég szakember, aki levegye a mintákat.

Háromszéken például egyetlen mentő járja a megyét, hogy a lakhelyükön elkülönültektől begyűjtse a tesztmintákat. A szakértő úgy látja, elszabadult a járvány, különösen aggasztó a pozitív eredmények aránya, ami a tesztek 20-30 százalékát teszi ki, de olyan eset is előfordult, hogy a közegészségügyi igazgatóság által küldött minden minta pozitív lett.