Egy hét alatt 14 koronavírus fertőzött hunyt el a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban. Jelenleg 47 fertőzött beteget kezelnek a kórház járványosztályán, mindannyian súlyos vagy nagyon súlyos állapotban vannak, emellett az intenzív terápiás osztályon 6 beteget látnak el, közülük ketten lélegeztetőgépre szorulnak, összegzett András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint az igazoltan fertőzöttek mellett még 13 olyan bennfekvő beteg van akik esetében fennáll a koronavírus fertőzés gyanúja. András Nagy Róbert szerint az elmúlt egy hétben – október 22 és 28 között – 60 fertőzött személy hagyta el a kórházat gyógyultan ám 14 koronavírus fertőzött elhunyt. Közülük tizenegyen háromszékiek-, ketten Hargita megyeiek voltak és egy beteg Brassó megyei volt.

A Kovászna megyei prefektúra szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 178 koronavírus tesztet végeztek a megyében és 47 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak és 41 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. A szerdai adatok szerint jelenleg Kovászna megyében 98 fertőzött van intézményes karanténban és további 799-en lakhelyi elkülönítésben tartózkodnak.

Sepsiszentgyörgyön jövő héten is kötelező marad a maszkviselés és a távoktatás

Háromszéken a 14 napra számolt fertőzési mutató 2,04 ezrelék ám 14 településen – Sepsiszentgyörgyön, Bodokon, Angyaloson, Dálnokban, Dobollón, Kézdialmáson, Bélafalván, Sepsibesenyőn, Kilyénben, Pákén, Zalánpatakon, Szentkirályban, Miklósváron, és Barátoson- a fertőzöttségi incidencia meghaladta a 3 ezreléket. Kovászna megye további 25 településen a fertőzöttségi mutató 1,5 és 3 ezrelék között van, 30 településen 1,5 ezrelék alatt és 53 településen jelenleg nincs egyetlen fertőzött sem. A Kovászna megyei ellenőrző hatóságok 24 óra alatt 32 személyt összesen 8 ezer lejre megbírságoltak, mert nem viselték a védőmaszkot, további 3 személyt összesen 1300 lejre büntettek meg a járványügyi intézkedések be nem tartása miatt.

kórházi műtét
Kórházi ellátás | Fotó: Máthé Csaba

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a városban 4 ezrelék fölött van a koronavírus fertőzöttségi mutató, ez naponta változik ám jelek szerint valószínűtlen, hogy jövő héttől változtatni tudnának a város fertőzöttségi besorolását, marad a vörös forgatókönyv vagyis továbbra is kötelező lesz a védőmaszk viselete a köztereken és online zajlik az oktatás.