Sepsiszentgyörgyön, Árkoson, Bodokon, Málnáson, Angyaloson és Nagypatakon haladta meg a 3 ezreléket a 14 napra számolt fertőzöttek aránya, ezeken a településeken keddtől életbe lépnek a szigorítások, tájékoztat a háromszéki prefektúra.

A közleményben rámutatnak: minden közterületen, zárt térben és szabadtéren is kötelező a védőmaszk viselése, ez alól csak az 5 évnél kisebb gyerekek mentesülnek. A közterületek, épületek kezelői, tulajdonosai kötelesek plakátokon tájékoztatni a lakosságot a maszkviselés kötelezettségéről.

A tanintézetek két hétig áttérnek a távoktatásra. Az egyházi alkalmakat beltéren is meg lehet tartani az óvintézkedések betartásával, ezeken csak a helybeliek vehetnek részt. A magánrendezvényeket – esküvő, keresztelő, baráti-családi összejövetel-létszámtól függetlenül betiltják, ezeket szabadtéren, például kertekben, udvarokban sem lehet megszervezni.

Iulian Constantin Todor
Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

A vendéglátóegységek – éttermek, bárok, kávézók – beltereit bezárják. A szállodák, panziók beltérben is működtethetnek éttermet, kávézót, de csak az ott lakókat szolgálhatják ki. A házhoz szállítás engedélyezett, a teraszok nyitva maradhatnak, az asztalok között két méter távolság kell legyen, egy asztalnál legtöbb hat személy ülhet, ha nem családtagok.

A klubokat, szórakozóhelyeket, játéktermeket, fitnesztermeket bezárják, a szerencsejátékra szakosodott cégek tevékenységét felfüggesztik. A színházak, mozik, koncerttermek szintén bezárnak. A szabadidős és sporttevékenységek csak szabadtéren és legtöbb tíz személy részvételével engedélyezettek. Az utcán sem sétálhatnak együtt hat fősnél nagyobb csoportokban a gyalogosok.

koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya
Koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya | Fotó: Kovács Zsolt

A cégeknek javasolják az otthoni vagy a távmunkát, ha erre nincs lehetőség, úgy kell megszervezzék a tevékenységet, hogy legalább két csoportra osszák az alkalmazottakat, akik egyórás eltéréssel érkeznek és távoznak a munkából.

A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság naponta újraszámolja minden településre a 14 napos fertőzöttségi rátát, ha a helyzet súlyosbodik, újraelemzik a helyzetet, és további szigorításokat vezetnek be, szögezi le a Kovászna megyei prefektúra közleménye amelyet IDE kattintva olvashatnak el.