Sepsiszentgyörgyön megugrott a koronavírus fertőzöttek száma, ezért a megyei vészhelyzeti bizottság elrendelte, hogy szerdától majd mindenütt viselni kell a védőmaszkot.

A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt 14 napban a koronavírus fertőzések száma meghaladta az 1,5-öt ezer lakosra számítva ezért október 14-től számított két hétben szigorítják a lakosságra, intézményekre és cégekre vonatkozó óvintézkedési kötelezettségeket ám ha a helyzet tovább romlik újabb szigorításokat is bevezethetnek. Sepsiszentgyörgy önkormányzatának tájékoztatóját IDE kattintva olvashatják!

koronavírus
Koronavírus | Illusztráció: Tle Local Italy

Az új szabályok főként a maszkviselési kötelezettségekre vonatkoznak, eszerint minden 5 évnél idősebb személy számára kötelező a szájat és orrot eltakaró védőmaszk viselete a zárt közterületeken így piacokon, vásárokban, autóbusz és vasúti megállókban, a nyilvános eseményeken, vallási eseményeken, turisztikai látványosságok helyszínein, a tanintézmények bejáratának 50 méteres körzetében, továbbá a boltokban, a bevásárlóközpontok sétányain, a közszállítási járműveken és a munkahelyeken is.

A háromszéki vészhelyzeti bizottság rendelete értelmében minden helyen, ahol kötelező a maszk viselése kötelező kihelyezni erre utaló figyelmeztető táblákat. A közintézmények és magánvállalkozások vezetőinek kötelességük olyan módon megszervezni a tevékenységet, hogy ahol lehetséges az alkalmazottak dolgozzanak otthonról távmunkában, ahol ez nem lehetséges javasolják a munkaidő eltolását, hogy az alkalmazottak ne egy időben kezdjék el és végezzék be a munkaidejüket.

A koronavírus fertőzés által leginkább veszélyeztetett idős korosztálynak és a krónikus betegeknek azt javasolják, kerüljék el a forgalmas helyeket. A sepsiszentgyörgyi lakótársulásoknak javasolják, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a közös helységeket így a lépcsőházat és a liftet.

A Kovászna megyei prefektúra tájékoztatása szerint a szigorításokkal párhuzamosan a háromszéki rendfenntartók az eddiginél gyakrabban ellenőrzik a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását.

A kormányhivatal közleményét követően a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) szerdán kevéssel 14 óra előtt a RO-Alert rendszeren keresztül riasztotta a sepsiszentgyörgyieket, hogy legyenek elővigyázatosak, tartsák be a szükséges óvintézkedéseket, mert Sepsiszentgyörgyön a koronavírus fertőzések aránya meghaladta a 2 ezreléket!