Háromszéken berobbant a koronavírus fertőzések száma, ezzel együtt megugrott a sepsiszentgyörgyi kórházban súlyos vagy kritikus állapotban kezelt betegek száma is. A megyei kórház intenzív terápiás osztálya a kapacitása maximumán dolgozik, számolt be szerdai online sajtótájékoztatón András Nagy Róbert.

A sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere szerint szerdán 64 igazoltan koronavírus fertőzöttet és 9 fertőzés gyanús esetet kezeltek a kórházban. Közülük 47 súlyos állapotban lévő személyt ápoltak a járványosztályon, legtöbbjüknek oxigén ellátásra van szükségük. A Covid-19 sebészeten 12 beteget kezelnek, míg az intenzív osztályon 5 kritikus állapotban lévő fertőzött van, közülük ketten intubálva vannak, sorolta András Nagy Róbert.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A Sláger Rádió érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója elmondta: a kritikus állapotú betegek számának növekedése miatt az elmúlt napokban folyamatosan „zsonglőrködniük” kell az intenzív terápiás ágyakkal, hogy minden rászorulót el tudjanak látni. A sepsiszentgyörgyi kórház intenzív terápiás osztályán alapvetően 5 ágy van amit szükség esetén még 2 – 3-al tudnak bővíteni. A megyei kórház tulajdonában 18 lélegeztető gép van, amiből 16-ot a sepsiszentgyörgyi kórházban és 2-őt a kézdivásárhelyi kórházban használnak, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: közösségi összefogás eredményeként a Rotary Klub jóvoltából 6 új lélegeztetőgépet kapott a sepsiszentgyörgyi kórház.

András Nagy Róbert felelős viselkedésre kérte a lakosságot, hogy a maguk védelmében és mások egészségének érdekében viseljék a védőmaszkot, tartsanak megfelelő távolságot és mossanak gyakran kezet, illetve szedjenek vitaminokat, hogy felkészítsék immunrendszerüket, hogy könnyebben megküzdjön egy esetleges fertőzéssel. „Jelenleg versenyfutás van az idővel”, fejtette ki a kórházigazgató, aki szerint legtöbben várhatóan megfertőződnek a koronavírussal de az a cél, hogy ez minél később történjen, amikor már lesz rá megfelelő gyógyszeres kezelés és úgy tudják majd orvosolni ezt a fertőzést is mint egy grippés megbetegedést.

A sepsiszentgyörgyi kórházban szerdán összesen 231 beteget ápoltak, közülük 158-at valamilyen „hagyományos betegséggel, tehát nem koronavírus fertőzéshez köthető panaszokkal kezelnek, mutatott rá András Nagy Róbert, aki emlékeztetett, hogy június közepétől a sepsiszentgyörgyi kórházban már ismét biztosítanak minden fajta orvosi ellátást, nem csak koronavírus fertőzöttekkel foglalkoznak. Tapasztalatok szerint a koronavírus fertőzöttek átlag tíz napnál többet kénytelenek a kórházban tölteni, míg a többi beteg esetében 5-6 nap az átlag kórházban töltött idő.