Barót és környéke is felkerült azon romániai települések listájára, ahonnan kedvezményesen, azaz a korhatár előtt két évvel korábban nyugdíjba lehet menni, tájékoztatott Benkő Erika. A háromszéki parlamenti képviselő szerint az RMDSZ javaslatára a képviselőház keddi döntésének értelmében Barót és környéke is felkerül az ipari tekintetben szennyezettnek minősülő területek listájára. Ez attól előnyös a legalább harminc éve Baróton és annak nyolc kilométeres körzetében élőknek, hogy lehetőségük van arra, hogy két évvel hamarabb nyugdíjba menjenek.

Mint arról beszámoltunk a törvény értelmében azok a hazai települések kerültek fel a listára, amelynek környékén bányászat, kohászat, ércfeldolgozás, kokszipar, vegyipari termelés volt és emiatt szennyezett vidéknek számítanak. A korábban elfogadott település listáról eddig kimaradt Barót és környéke annak ellenére, hogy a város és a térség lakói számára nagy megterhelést okozott a bezárt bánya, mutatott rá Benkő Erika. Hozzátette: Erdővidéken nem történtek rehabilitációs munkálatok a bánya bezárása után, tehát indokolt, hogy a korai nyugdíjazásra vonatkozó kedvezmény kitérjen Barótra ér nyolc kilométeres térségére is, ugyanis az ott élőknek az elmúlt két emberöltőben együtt kellett éljenek a bánya működése és bezárása által okozott következményekkel.

A baróti bánya épület maradványai
A baróti bánya épület maradványai | Fotó: Gazda Árpád / Krónika

Benkő Erika arra is rámutatott, hogy Erdővidék térségének sokrétű problémáit nagymértékben a bánya nem megfelelő körülmények között való működtetése és bezárása okozta és bízik abban, hogy a nyugdíjazási kedvezmény legalább részben pótolja a barótiakat, akik élni szeretnének a mostantól adott lehetőséggel, hogy büntetőpontok levonása nélkül, hamarabb menjenek nyugdíjba.

A háromszéki képviselő indoklásában kifejtette: a baróti bánya 1873-tól 2006-ig működött a Barót-Köpec szénmedence területén, több tárnával, amelyek mélysége 50-250 méter között van. A bánya működése környezetszennyező volt, hiszen már 1972-ben elérte a termelés az 1 millió tonnát. Problémát jelentett az is, hogy nagy területet foglaltak el a bányák, emiatt többszáz hektár termőföldet is felszámoltak, minimális vagy éppen semennyi kártérítést nem fizettek az embernek. A bánya bezárását követően nem történt rehabilitációs munkálat, a volt munkafelületek nem csak rontják az összképet, hanem mérgezik a térség talaját. Bár Erődvidéken fontos helyi nyersanyag az ásványvíz ám a bányatevékenységek hatására sok borvízforrás, vízér eltűnt.