Nagy ára lesz a nyugdíjemelésnek, figyelmeztetnek a gazdasági szakértők. Ha a parlamentben kedden elfogadott 40 százalékos nyugdíjpont emelés kiállja az alkotmányossági próbát és életbe lép, nagy árat fizet érte a társadalom és a gazdaság, hívják fel a figyelmet gazdasági szakemberek.

A Román Nemzeti Bank még a törvény elfogadása előtt arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy az intézkedés destabilizálja a gazdaságot és rendszerszintű kockázatot okozhat az államháztartásban. A törvényhozók vélhetően a közelgő választások miatt nem hallgattak a gazdasági szakemberek figyelmeztetésére és kedden megszavazták, hogy szeptembertől nem 14 hanem 40 százalékkal nőnek a nyugdíjak. A kormány az alkotmánybírósághoz fordul.

A Sláger Rádió megkeresésére Tánczos Barna szenátor elmondta: az RMDSZ következetesen azon az állásponton van, hogy ha van egy törvény, amely 40 százalékos nyugdíjpont-emelésre kötelezi a kormányt, akkor ezt a törvényt be kell tartani. Az RMDSZ úgy értékeli, a kormánynak van elegendő forrása a beruházások, fejlesztések finanszírozására, például 80 milliárd eurót kap uniós projektekre.