Közel negyvenezren „vásároltak” már szolgálati időt nyugdíjazás előtt. Nagy az érdeklődés a visszamenőleg kifizethető szolgálati idő vásárlása iránt. Akinek hiányzik néhány év a kötelező 15 éves szolgálati időből, annak még az év végéig van lehetősége, hogy szerződést kössön a nyugdíjpénztárral és elkezdje befizetni a hiányzó évekre szóló társadalombiztosítást, a nagyobb nyugdíj reményében.

A két éve bevezetett lehetőséggel eddig 38.500 román állampolgár élt, akik közel 222 millió lej értékben vásároltak maguknak munkaéveket. Az Országos Nyugdíjpénztár adatai szerint a legtöbb érdeklődő átlag 55 éves, akik visszamenőlegesen, fejenként mintegy 6000 lejt fizettek be társadalombiztosításként vagyis mintegy két évnyi minimális összeget.

Pénzszámlálás | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei Nyugdíjpénztár szóvivője, Köllő Piroska szerint Háromszéken is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, főként olyanok, akik tudják, hogy mehetnének korhatáros nyugdíjba vagy előrehozott nyugdíjba de nincs meg a szükséges 15 év kötelező munkaidejük.

Törvény szerint legtöbb öt évre lehet visszamenőleg munkaidőt vásárolni, de kizárólag azokra az évekre, amikor az érintettnek nem volt munkaviszonya, így nem fizetett társadalombiztosítást sem. Az elfogadás előtt lévő új nyugdíjtörvény majd 2021-től tenné ismét lehetővé a hiányzó munkaévek „vásárlását”.