Öt évvel szeretnék csökkenteni a megerőltető állásokban dolgozó egészségügyi alkalmazottak esetében a nyugdíjkorhatárt. A Sanitas egészségügyi szakszervezet a munkaügyi minisztériumhoz fordult a javaslattal. Vasile Neagovici az érdekvédelmi szervezet háromszéki elnöke elmondta, a mentőszolgálatok, a sürgősség és az intenzív terápiás osztályon dolgozók esetében indokolt a nyugdíjkorhatár csökkentése, hiszen ők fokozottan megerőltető munkát végeznek.

Vasile Neagovici a háromszéki Sanitas egészségügyi szakszervezet elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A tervezet szerint bizonyos kategóriák minden ledolgozott két év után egy év kedvezményt kapnak, így akár 12 évvel korábban is nyugdíjba vonulhatnak. A tervezet jelenleg a fokozottan nehéz munkakörülmények között dolgozók közé sorolja a bányászokat, kohászokat, búvárokat, és művészeket is. Neagovici rámutatott, a mentőszolgálatnál, a rohammentőn, a sürgősségen és az intenzív terápián dolgozók szellemileg és fizikailag is megterhelő munkát végeznek, ez fokozottan igénybe veszi őket, és egy bizonyos kor után már nehezen tudnak helyt állni.

Nehezen várható el egy mentős asszisztenstől, hogy hatvan évesen felrohanjon a hordággyal a negyedik emeletre, újraélessze e beteget, majd lerohanjon vele a mentőhöz, és a szállítás közben is végezze az újjáélesztést, részletezte Neagovici.