Forronganak a háziorvosok a kormányfő és egészségügyi miniszter hétvégi bejelentése miatt, miszerint a kórházak sürgősségének tehermentesítése érdekében a háziorvosokra bíznák a tünetmentes és enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus fertőzöttek otthoni kivizsgálását.

Rendkívül felháborított bennünket a kormányfő és az egészségügyi miniszter nyilatkozata, ez a kormány hetedik hónapja sorra hozza az egymásnak ellentmondó és kivitelezhetetlen rendeleteket, fejtette ki Seres Lucia. A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke leszögezte: a családorvosoknak az Egészségbiztosító Pénztárral van szerződése, amely szabályozza az általuk elvégezendő feladatokat, így a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter bármit mond nem tud olyan feladatokat adni, amelyek nem tartoznak a háziorvosok feladatai közé.

Seres Lucia rámutatott: a háziorvosok jelenleg is részt vesznek a koronavírus fertőzés elleni harcban, hiszen a fertőzöttek őket hívják telefonon, ők közvetítenek a közegészségügyi hatósággal, ők monitorizálják telefonon a karanténozott fertőzöttek állapotát, ők állítják ki a betegszabadsághoz szükséges papírokat. A betegek állapotának telefonos ellenőrzése és az orrhonukban történő vizsgálata között azonban nagy a különbség, hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi háziorvos. Emlékeztetett, hogy a közegészségügyi szakemberek is védőöltözetben keresik fel a fertőzötteket ám ők sem mennek be azok lakásaiba hanem azok előtt vagy a mentőben végzik el a vizsgálatot. Most a kormány elvárná a háziorvostól, hogy bemenjen a fertőzöttek közé ám nem tudni hol öltözzenek be a védőruhába vagy milyen járművel keressék fel a fertőzötteket?

koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya
Koronavírus fertőzöttek sürgősségi osztálya | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki Háziorvosok Egyesületének elnöke rámutatott: elsőrendű feladatuk a megelőzés, a krónikus betegek ellátása, a csecsemő és terhesgondozás hiszen nem csak a koronavírus betegekkel kellene foglalkozni. Ugyanakkor felmerül a probléma, hogy a családorvosi rendelőket látogatókat még inkább kitennék a koronavírussal való fertőződés veszélyének, ha a háziorvos kellene otthonában látogassa a bizonyítottan fertőzötteket, hívja fel a figyelmet Seres Lucia.

A döntéshozók azt hiszik “szuper emberek” vagyunk, akik bármilyen feladatra bevethetőek, ám elfelejtenek bennünket amikor javadalmazni kellene”, fejtette ki Seres Lucia, aki szerint a háziorvosok jelenleg annyira leterheltek, hogy nem tudnának eleget tenni az újabb feladatnak még akkor sem ha ezért külön javadalmaznák őket és félő, hogy sok idős családorvos inkább feladná a praxisát minthogy koronavírus fertőzötteket látogasson annak otthonában. A Kovászna megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke sérelmezi, hogy a kormány nem egyeztet a képviseletükkel az őket érintő, sokszor egymásnak ellentmondó döntések meghozatala előtt.