Háromszéken a járvány kezdete óta egy nap alatt még nem azonosítottak annyi koronavírus fertőzöttet mint az elmúlt 24 órában. A Kovászna megyei prefektúra szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 51 újabb személyről derült ki, hogy fertőzött. A gyógyultak száma továbbra is alacsonyabb az új megbetegedésekénél.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerdai, online sajtótájékoztatón kifejtette: a fertőzések növekvő száma nem egyértelműen tulajdonítható az iskolakezdésnek, hiszen jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórházban egyetlen beteg gyereket sem kezelnek. Véleménye szerint rendkívül elterjedt a közösségen belüli fertőzés. Akinek súlyos vagy közepes tünetekkel jár a fertőzés az kórházba kerül ám akinek szervezete könnyebben megbirkózik a fertőzéssel és enyhe tünetei vannak, vagy nincsenek tünetei azok kevésbé kerülnek az egészségügyi hatóságok látókörébe ám megfertőznek másokat.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt
Előbb utóbb mindenkit elér a fertőzés, de minél később annál jobb a megfelelő kezelés esélye

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a koronavírus itt van köztünk, meg kell tanulni vele élni. „Nem az a kérdés, hogy megfertőződünk-e, mert előbb-utóbb legtöbben átesnek a fertőzésen, inkább az a tét, hogy minél később kapjuk el a fertőzést annál jobb”, fejtette ki András Nagy Róbert. Magyarázata szerint a koronavírus fertőzöttek kezelése egyre jobban kristályosodik, folyamatosan jelennek meg új módszerek amik által javul az érintettek ellátása, eközben az orvosoknak is több lesz a tapasztalata ezek mind hozzájárulnak a kezelés eredményének javulásához. Ahhoz, hogy minél később érjen el bennünket a fertőzés arra van szükség, hogy tartsák be az óvintézkedéseket – maszkviselést, távolságtartást és kézmosást -, hívta fel a figyelmet András Nagy Róbert.

Ha nyitva szeretnék tartani a tanintézeteket, a tesztelést ki kell terjeszteni a diákokra és tanárokra!

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató rámutatott: elkerülhetetlen volt, hogy az iskolákban és óvodákban megjelennek a fertőzés esetek. „Én a tanév folytatása mellett vagyok ám ha azt szeretnék, hogy nyitva maradjanak a tanintézetek meg kell hozni azt a döntést, hogy a koronavírus tesztelést kiterjesztik a diákokra és tanárokra”, fogalmazta meg András Nagy Róbert.

Mint ismert a jelenlegi szabályok szerint ha egy diákról vagy tanárról kiderül, hogy fertőzött az egész osztályban-, több fertőzés esetén az egész iskolában két hétre felfüggesztik a hagyományos oktatást és online folytatják a tanulást. Ha viszont tesztelnék az érintett gyerekeket és tanárokat, akkor folytathatnák a hagyományos tanulást azok, akiknek negatív lett a koronavírus tesztje.