Jelenleg 42 koronavírus fertőzéssel igazolt és 4 fertőzés gyanús esetet kezelnek a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban, számolt be András Nagy Róbert kórházigazgató, aki szerint ezek között egyetlen gyerek sincs. A legtöbb beteget – szám szerint 31-et – a fertőző osztályon ápolnak, a sebészeten 8 koronavírus fertőzöttet kezelnek, ezek közül hatan daganatos betegségben szenvednek és ketten ortopédiai műtétre szorulnak.

Az intenzív terápiás osztályon 3 fertőzött fekszik kritikus állapotban. A sepsiszentgyörgyi kórházban egyébként egy időben 5 koronavírus fertőzöttet tudnak kezelni az intenzív osztályon, szükség esetén további kettővel tudják bővíteni a kritikus állapotban lévők intenzív ellátásának számát, illetve 14 hely van az intenzíven a más jellegű betegek ellátására. Az elmúlt egy hét alatt 38 személyt engedtek haza gyógyultan és 4 elhalálozás történt koronavírus fertőzésnek tulajdoníthatóan.

 

A kórház nem börtön, nincsenek eszközeik a bennfekvés kikényszerítésére

Rosu Mátyás a kórház orvos igazgatója arról számolt be, hogy a fertőző osztályon fekszik egy koronavírus fertőzött férfi, akinek enyhe tünetei vannak ám veseelégtelenségben szenved, ezért heti három alakalommal dialízisre szorul. Őt kénytelenek bent tartani, mivel Kovászna megyében nincs más dialízis központ ahol el tudnák végezni ezt az eljárást.

Az orvosigazgató szerint az érintett férfi beutalását követően megszökött a kórházból és a rendőrségnek kellett felkutatnia és visszavinnie. Az érintett továbbra is ellenséges az egészségügyi személyzettel és nem akar a kórházban maradni. Rosu Mátyás szerint gyakran szembesülnek olyan esetekkel, amikor a fertőzöttek nehezen fogadják el az ellátásuk szabályait.

Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser
Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser | Fotók: Kovács Zsolt

András Nagy Róbert hozzátette: a kórház nem börtön, így nem tudják megakadályozni, hogy valaki elszökjön onnan, kevés eszközük van a kórházba maradásra kényszerítésére. Ahogyan történt a megszökött férfi esetében is, a hatóságok feladata, hogy betartassák az érvényben lévő járványügyi szabályokat, visszavezessék és ottmaradásra bírják az érintetteket.